- Ingen vil være sykmeldt, sier hovedtillitsvalgt Øystein Gundelsby hos Glomma Papp.

- Men jo lenger man er ute av arbeid, dess vanskeligere er det å komme tilbake igjen.

Østfold har hatt det høyeste sykefraværet av fylkene i Norge, men prosjektet "Sammen bedre på IA" skal bidra til at Østfold blir en foregangsregion i å realisere målsettingene i avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA). Nå skal sykefraværet ned.

Les også:
9 av 10 skulker ikke jobben

Klare resultater...
12 virksomheter er med i prosjektet, som NHO Østfold, LO Østfold og Nav står bak. Og de har allerede oppnådd gode resultater:

- Flere bedrifter melder at de har hatt en nedgang i sykefraværet på mellom 10 og 15 prosent, sier seniorrådgiver Dagfinn Malnes i NHO Østfold.

Han kjenner ikke til andre IA-prosjekter i andre fylker som i så stor grad har bygd på nært samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgte.

- Omstilling og forbedringer krever ofte utvikling av ny kompetanse hos enkeltindividene. Bedrifter som driver med systematisk opplæring av ansatte for blant annet å skape større fleksibilitet, har som regel større sjanse for å lykkes i IA-arbeidet, sier han til DN.no.

...men et stykke igjen
Emballasjeprodusenten Glomma Papp i Sarpsborg, som har 250 fast ansatte, har fått ned sykefraværet med 15,9 prosent siden 2008 - fra 8,8 prosent til 7,4 prosent.

- Vi ble med i prosjektet fordi vi syntes fraværet vårt var for høyt. Og selv om vi er godt på vei, er det fortsatt et stykke igjen. På sikt er målet å nå 6 prosent, sier personalsjef Morten Løwen til DN.no.





Frukt i kantinen, muligheter for å trene i arbeidstiden og en aktiv bedriftshelsetjeneste er nyttige tiltak mot sykefravær. Et mer utradisjonelt virkemiddel er "arbeidskaffen".

- Hver onsdag klokken 09 inviterte vi sykmeldte medarbeidere til kaffe i kantinen. Der fikk de løpende info om hva som skjer i bedriften, de fikk stille spørsmål og det ble gitt mulighet for enklere arbeidsoppgaver tilpasset den enkelte. Mange sykmeldte mister kontakten med arbeidsplassen og kollegene i sykmeldingsperioden - vi må ikke glemme dem! Er man for lenge borte, blir terskelen høyere for å komme tilbake på jobb, sier hovedtillitsvalgt Øystein Gundelsby.

- Det er lett å stigmatisere langtidssykmeldte. Men det må være lov å være syk, slår han fast.

Les også:
- Umulig å få ned sykefraværet

- Ikke mye som skal til
Løwen understreker at det er viktig å jobbe kontinuerlig med problemstillingen, og både tillitsvalgte og ledelse må ha klare mål å strekke seg etter.

- Endring i rutiner og omplassering internt kan bidra til å få ned sykefraværet. Men vi må være villige til å snakke om fravær, lage systemer og legge til rette for konkrete tiltak som virker, sier Gundelsby.

Selv er han overbevist om at de aller fleste ønsker å ha en jobb å gå til:

- Bransjen vår ligger høyt oppe på sykefraværsstatistikken, men ofte er det ikke så mye som skal til for å pynte på tallene. Litt fleksiblitet er viktig, for mange sykmeldte kan ta på seg andre arbeidsoppgaver, sier Øystein Gundelsby.

- Fastleger er hindre
Han mener fastlegene utgjør en begrensning.

- Jeg tror mange bedrifter, inkludert Glomma Papp, i utgangspunktet er åpne for kreative tiltak for å få ned sykefraværet. Vi er villige til å strekke oss langt. Men fastlegene er mest opptatt av å sette en diagnose og skrive ut sykmelding, de er lite fokuserte på hva som kan løses i bedriften, bemerker Gundelsby.

Les flere artikler fra DN.no-serien "Et friskere Norge":

<b>Halverte sykefraværet</b>

- Lett å stemple folk som snyltere


- Verken "eksplosivt" eller "til himmels"


- Da hadde vi vært 400.000 færre i arbeid
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.