Detaljomsetningen steg 0,2 prosent i juli sammenlignet med måneden før, viser den sesongjusterte detaljomsetningsindeksen som Statistisk sentralbyrå la frem fredag.

Det var ventet en vekst på 0,5 prosent.

- Detaljhandelen var litt svakere enn ventet i juli, men den underliggende tendensen er fortsatt relativt sterk, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen til DN.no.

Vil fortsette å øke
Fredag formiddag ble det også sluppet ferske forbrukertillitstall, som viser at færre nå planlegger å kjøpe av større varer, bil og bolig.

Les: Troen på økonomien surner

- Forbrukertilliten falt litt, men stemningen blant norske forbukere er generelt god, mener Magnussen.

DNB Markets venter at detaljhandelen vil øke med totalt 3,5 prosent både i år og til nest år. Ifjor steg detaljhandelen med 2,4 prosent.

- Det er mange gode grunner til at detaljhandelen vil stige, sier seniorøkonomen.

Han peker på at inntektstutviklingen har vært sterk i år og at rentene holder seg lave.

- Så vi tror at forbruksveksten vil fortsette oppover, sier Magnussen i DNB Markets.

Langt fra kjøpefest
Hovedorganisasjonen Virke har anslått at detaljhandelen vil vokse fem prosent 2012.

- Det er god vekst, men det er langt fra noen kjøpefest, sa direktør i Virke, Harald Jachwitz Andersen, da Virke offentliggjorde sine prognoser i midten av juni.

Les: - Vi ser nå en tredeling i norsk næringsliv

Shopper mer klær
Klesbutikkene hadde en vekst på 8,7 prosent i juli sammenliknet med samme måned i fjor. For skobutikkene var veksten på 11,2 prosent. Det viser SSBs detaljahandelsindeks.

- Mange nordmenn valgte nok å trekke inn på landets kjøpesentre og butikker når det regnet som mest i juli. Samlet sett har det har vært noe høyere omsetning i kles- og skobutikkene så langt i år enn de vi så for oss, skriver Lars Haartveit, sjeføkonom i Virke, i en epost til DN.no.

De fleste bransjer hadde økning i omsetningsvolumet fra juni til juli i år. Salget i dagligvarebutikkene hadde derimot en nedgang i denne perioden.

Ekslusiv handel med motorkjøretøy falt detaljhandelen med 0,1 prosent fra juni til juli.

Opp igjen etter kraftig fall
Detaljomsetningen korrigerte kraftig ned i juni sammenlignet med måneden før. I juni falt indeksen 1,4 prosent fra måneden før, mens den i juni steg 1,7 prosent.

Les: Sommershopping på lavgir

Detaljomsetningene med 2,7 prosent fra juli til juli, mens den i samme periode for et år siden steg 6,2 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.