Tirsdag offentliggjorde regjeringen en ny støtteordning for norsk industri.

Ordningen, som går ut på at det skal kompenseres for at EUs kvotesystem har gitt utslag i strømprisen, omfatter omlag 80 norske bedrifter. Kostnaden anslås å bli rundt én halv milliard kroner i året, avhengig av kvotepriser.

Formålet er å gjøre norsk industri mer konkurransedyktig. Ifølge statsminister Jens Stoltenberg er ordningen dessuten regjeringens svar på finanskrisen.

- Man kompenserer for en kostnad som den delen av industrien som møter finanskrisen har. Det er et bidrag til å gjøre det lettere for fastlandsindustrien, den ikke-oljeavhengige industrien, å investere, sier Stoltenberg til DN.no.





Ingen global klimakvoteordning
Stoltenberg peker på at EUs kvotesystem har gitt økte kraftpriser i Norge, også på utslippsfri vannkraft. Han mener det er regjeringens oppgave å sørge for at norske industribedrifter har like vilkår som sine internasjonale konkurrenter.

- Vi er nødt til å ta hensyn til at vi ikke har en global klimakvoteordning. Det er en fundamental forskjell på et kvotesystem som er globalt og det å ha et kvotesystem som omfatter et svært begrenset antall land, altså EU og Australia. Det gir ikke mening å reise rundt til norske industrisamfunn og si at de må nedlegge for å slippe til andre land med dårligere klimakrav. Jeg mener ordningen er et uttrykk for at vi bruker hodet og leter etter løsninger. Vi ville undergravet hele kvotesystemet hvis nettoutsikten av det var flytting av norsk industri. Den trusselen var absolutt reell, sier statsminsteren.

Vil redusere todelingen
En av de store utfordringene i norsk industri er todelingen. Temperaturen er het i olje- og gassektoren, i sterk kontrast til tradisjonell industri. Næringsminister Trond Giske mener kompensasjonsordningen vil være et viktig bidrag til å redusere denne todelingen.

- Vi trenger en variert norsk industri. Blir vi ensidig avhengige av olje- og gassektoren, blir vi veldig sårbare hvis vi får et fall i oljeprisen. Annen type industri, og ikke minst industri i hele landet, er viktig for stabiliteten i norsk økonomi, sier Giske til DN.no.

God respons
Tirsdag formiddag er tilbakemeldingene fra Industri Energi, LO, NHO og Norsk Industri udelt positive.

- Dette sto øvert på ønskelisten vår. Dette er direkte med på å redde 10.000 arbeidsplasser i Norge. Arbeidsplassene i industrien er spredt til steder over hele landet, og er en svært viktig del av næringsgrunnlaget på disse stedene. Alt i alt sto det derfor om 100.000 arbeidsplasser etter min mening, sier forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, til DN.no.

Næringsminster Giske er enig i at ordningen er viktig for å trygge norske arbeidsplasser. Han minner imidlertid om at industrien idag står overfor store utfordringer.

- Dette vil hvertfall sørge for at ikke økte kraftpriser som følge av EUs kvotesystem bidrar til å velte bedrifter overende. Nå vet vi også at mange av bedriftene sliter på grunn av finanskrisen, blant annet med lave priser. Hvordan det går i sum, er avhengig av en rekke faktorer, men nå fjerner vi hvertfall dette som en negativ faktor, sier Giske.

Les også:
- Vi kan ikke alle ha olje-og gasslønn
Nå treffer Europa-krisen Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.