Rec Wafer Norge ble slått konkurs tidligere denne uken, med store konsekvenser for blant annet underleverandørene. Nå kreve en av de største kreditorene etter konkursen erstatning av styret.

- Vi mener det er helt urimelig at vi som underleverandører skal betale for Recs fremtid. For oss ser det ut som Rec har planlagt i lengre tid å stikke fra regningen, sier Sven Freberg til Dagens Næringsliv.

Han er administrerende direktør i Artech, som er største eier av Ekro Resirk, som har levert utstyr til Rec siden 2003.

Mener Rec har trenert kravet
Kravet bunner i at selskapet inngikk en femårskontrakt med Rec i 2011 på å rense uren silisium fra Recs fabrikk på Herøya. Etter ni måneder oppstod det en konflikt med Rec om prisen. Uenigheten endte med at kontrakten ble hevet i oktober ifjor. Ekro måtte dermed stenge sin fabrikk.

For den ene eieren, Ekro, resulterte nedstengningen i flere konkurser, mens Artech i vår måtte åpne offentlige tvangsakkord i Ekro Resirk.

- Slik vi ser det, har styret i Rec Wafer opptrådt uaktsomt ved å trenere kravet fra Ekro Resirk på 150 millioner kroner slik at det ikke skulle få oppgjør før selskapet ble slått konkurs, sier Freberg, som mener Rec kan ha forsøkt å bevisst skyve kostnadene over på underleverandørene.

Avviser anklager
Rec-ledelsen avviser kravet.

- Jeg er helt uenig i saksfremstillingen, og mener kravet er helt urimelig, sier Ole Enger.

John Andersen jr., konserndirektør i Rec, avviser at Ekro Resirk har krav på penger i det hele tatt og sier at Rec hevet avtalen med Ekro Resirk ifjor høst fordi de ikke leverte i henhold til flere punkter i kontrakten.

Les også: REC tas til retten av nedlagte leverandører

Les mer om Rec-konkursen: - Greit at de blir ferdig med det

Rømmer Rec-bygda (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.