Salmar-gründer Gustav Witzøe avviser at lukkede anlegg er fremtiden, og mener oppdretten kan mangedobles ved å ta merdene ut på dypt vann, skriver Dagens Næringsliv.

Salmar har alt sendt en søknad til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag om å få legge ut oppdrettsmerder i et område på Frohavet hvor den såkalte signifikante bølgehøyden kan bli rundt fem meter. Lakseoppdrett kan i dag ikke skje på steder med en signifikant bølgehøyde på over tre meter.

- Fremtiden for oppdrettsindustrien er offshore. Å drive oppdrett i lukkede anlegg vil bli så kostbart og kreve så mye energi at en kommersiell produksjon vil bli liten. Vi har prøvd oss med et lukket anlegg, men la ned driften i 2001.

-Enormt behov for mat
Han sier det ikke er nødvendig å gjøre noen markedsundersøkelse for å konstatere at det finnes et stort marked for norsk oppdrettslaks.

- Behovet for mat er enormt, og vi har også en moralsk forpliktelse til å produsere mat til verden. Vårherre har lagt alt til rette for at vi i Norge skal gjøre det, sier Gustav Witzøe, som har tjent seg søkkrik på oppdrett av laks utenfor Frøya i Sør-Trøndelag og er god for over to milliarder kroner.

Salmar, som har vært en av vinnerne på Oslo Børs det siste året, ventes å gå ut av 2010 med et overskudd på rundt én milliard kroner. Men Witzøe sier til Dagens Næringsliv at den som vurderer næringen ut fra de regnskapstallene man ser nå, tar feil, fordi inntjeningen ikke forbli så god.

Les også: - Lakseoppdrettere snor seg unna forskrifter

Anmeldt etter at 60 tonn laks stakk av


<b>Oddekalv: - Nå er det krig</b>

- De skal få sitt verste mareritt noensinne

<b>Dyr laks skaper trøbbel</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.