Regiondirektør Bjørn Røthe Knudsen i Mattilsynet mener mange oppdrettere gjør alt de kan for å sno seg unna forskrifter - og trekker paralleller til pelsdyrnæringen, skriver Dagens Næringsliv.

Foran de rundt 220 deltagerne på havbruksnæringens teknologikonferanse Tekmar 2010 i Trondheim igår snakket Røthe Knudsen i klare ord.

- Vi har hatt altfor mange møter med oppdrettsnæringen gjennom tidene hvor oppdretterne ber om mer tid til å forberede seg, og ønsker at vi skal praktisere forskriftene på en lempelig måte. Jeg har mange ganger hatt lyst til å reise meg og si: Gjør noe folkens, dette går ikke over av seg selv. Oppdrettsnæringen har en forhistorie som gjør at vi ikke kan tillate at den senker seg ned. Dere er ikke helt ute på raskanten, men det er ingen unnskyldning for ikke å gjøre noe.

Feil halvdel
Regiondirektøren hevet samtidig fingeren mot de oppdretterne som ikke har tilpasset seg de nye forskriftene for avlusing.

- Til tross for at dere har hatt 1,5 år å forberede dere på, virker noen av dere å være mer opptatt av å søke dispensasjon fra de nye forskriftene enn å følge dem. Mange aktører har ikke forberedt seg utstyrsmessig eller kompetansemessig. Det er å spille på feil banehalvdel. Dere viser for liten iver, sa Røthe Knudsen.

Han sier altfor mange oppdrettere synes å mene at det er bortkastet å følge nye forskrifter, og oppfordrer nå oppdrettsnæringen om å ta skikkelig tak i seg selv.

- Forbrukerne søker produkt med et godt omdømme, og norsk laks må ha en profil som gjør at kundene føler seg trygge. Altfor mange oppdrettere virker å tenke at det negative som kommer frem i offentligheten, ikke angår dem, sier Røthe Knudsen.

Uheldig beskrivelse

På spørsmål fra Dagens Næringsliv om det riktig at oppdrettsnæringen er opptatt av å lempe på regler og forskrifter, svarer Ketil Rykhus, som er nasjonal lakseluskoordinator for oppdrettsnæringen:

- Det er en helt feil og uheldig beskrivelse. Og det er et understatement. Jeg synes det er underlig at Røthe Knudsen sier dette, for oppdrettsnæringen er ikke opptatt av å kutte noen svinger.

Les også: - Det blir altfor mye preik

- Oddekalv har rett

- Nå er det krig

- Norsk oppdrettslaks er full av giftstoffer

- De skal få sitt verste mareritt noensinne
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.