Statsminister Jens Stoltenberg tok bladet fra munnen for første gang i Aker-saken igår kveld.

Les også: - All tvil må fjernes

Stoltenberg var svært klar i sin tale, og mener at overføringen av de fem Aker-eide selskapene til Aker Solutions nå må opp på generalforsamling.

Det skaper jubel i Aker Solutions-aksjen, som stiger rundt ni prosent til 38,15 kroner.

Sendte kursen ned
Da nyheten om transaksjonen ble kjent 2. april reagerte markedet med å sende Aker Solutions-aksjen kraftig ned, og Aker-aksjen opp.

Det var liten tvil om at markedet mente at Kjell Inge Røkkes Aker hadde gjort en knallavtale da de fikk nærmere to milliarder kroner for de fem overførte selskapene.

Les mer om avtalen her: Røkkes superdeal

Men siden bråket startet har Aker-kursen fått seg et skudd for baugen, samtidig som Aker Solutions-aksjen har hentet seg kraftig inn igjen. Aksjen er nå nær det samme nivået som før transaksjonen ble kjent.

- Stoltenberg og Brustad har gått hardt ut mot avtalen i påsken, og man spekulerer vel i at hele eller deler av transaksjonen kan bli reversert eller endret, sier First-analytiker Pål Dahl til DN.no.

Han tror det er derfor Aker Solutions gjør det såpass mye bedre enn de mest sammenlignbare selskapene på Oslo Børs; Subsea 7 og Acergy.

Spennende ettermiddag
Aker har varslet at revisjonsutvalget i Aker i ettermiddag skal legge frem hva de synes om Aker-handelen etter ny gjennomgang.

Les også: Aker legger frem ny vurdering



- Det blir spennende å se hva som blir det endelige utfallet. Jeg vil tro at Aker har sitt på det tørre, rent juridisk. Da er det mer et spørsmål om man ønsker å imøtegå aksjonærkrav, sier Dahl.

Han mener at en eventuell reversering av Aker-avtalen nå er godt priset inn i Aker Solutions-aksjen.

- Jeg synes at Aker Solutions har greid seg bra de siste fire handledagene på spekulasjoner om at dealen kan eventuelt bli reversert eller bytteforholdet endret. Det er godt nok diskontert inn nå, sier Dahl, som har et kursmål på 38 kroner.

Spekulerer i pengetrøbbel
Analytiker Lars-Daniel Westby i DnB Nor Markets dekker Aker-aksjen. Aksjen er tirsdag på sitt laveste nivå siden slutten av 2005, og har falt kraftig gjennom påsken.

Han peker på at spekulasjoner om at Aker trenger penger har trigget kursfallet i aksjen.

- Jeg tror ikke at Aker har et kapitalbehov på kort sikt, men etter støyen rundt transaksjonene har markedet begynt å spekulere i om de trengte pengene, samt redusere investeringsbehovet, og dermed måtte gjøre en transaksjon, sier han til DN.no.

Les mer om spekulasjonene her: - Aker kunne fått problemer uten salg

Har fire milliarder
Westby tror ikke selv på denne teorien.

- Grunnen til at jeg ikke tror de trenger pengene nå er at de ikke har spesielt mye ekstern gjeld, samtidig som det ligger mer enn fire milliarder i kontanter og eksterne rentebærende papirer i selskapet, sier han.

Aker-aksjen er opp 1,09 prosent til 116,25 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.