Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ble onsdag pågrepet på Gardermoen, bekrefter hans forsvarer Cato Schiøtz overfor NRK.

- Da han kom med siste fly fra London igår, ble han pågrepet, sier Cato Schiøtz til NRK.

– Han er siktet. Jeg har ikke sett siktelsen, men det er nærliggende å tro at det gjelder korrupsjon i Vimpelcom-saken, sier Shiøtz til NRK.

Lunder sitter nå i politiets varetekt og skal avhøres, ifølge NRK.

Økokrim vil hverken bekrefte eller avkrefte at Lunder er pågrepet, opplyser Marianne Djupesland, leder av korrupsjonsteamet i Økokrim, til Dagens Næringsliv.

– Hva kan du si om undersøkelsessaken som Økokrim har mot Vimpelcom?

– Jeg må henvise til pressemeldingen Økokrim sendte ut i går. Utover det vil jeg ikke kommentere det, sier Djupesland.

Korrupsjonssiktelse

Overfor VG bekrefter imidlertid Djupesland at Jo Lunder er siktet for korrupsjon i Vimpelcom-saken.

- Han er siktet i forbindelse med Vimpelcom-saken. Det er en korrupsjonssiktelse. Av hensyn til etterforskningen er det ikke naturlig å komme med detaljer om innholdet i siktelsen, sier Djupesland til VG.

I går bekreftet Økokrim at de har bistått myndighetene i Nederland og Sveits med å innhente informasjon fra Telenor, samt bistått med avhør i Norge.

Vimpelcom offentliggjorde i mars 2014 at selskapet var under etterforskning av amerikanske og nederlandske myndigheter. Denne uken meldte selskapet at det har tatt avsetninger på 900 millioner dollar, rundt 7,6 milliarder kroner, knyttet til etterforskningene.

Lunder var toppsjef i Vimpelcom fra 2011 frem til mars i år. Lunder sa til Dagens Næringsliv tirsdag at han ikke har medvirket til korrupsjon:

– Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter. Når det gjelder øvrige detaljer i saken er jeg fortsatt underlagt taushetsplikt, sa Lunder.

DN har forsøkt å komme i kontakt med Lunders forsvarer Schiøtz. Hans sekretær opplyser at han vil være opptatt i timene fremover, og sekretæren kan ikke gi noen opplysninger om saken.

Understreker alvoret i saken

Jette Christensen (Ap), medlem av kontroll - og konstitusjonskomiteen på Stortinget, mener pågripelsen av Lunder understreker alvoret i saken.

- Pågripelsen understeker alvoret i saken og hvor viktig det er at en ny høring i Telenor-saken skal finne sted. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere en politietterforskning, sier hun.

Erik Skutle (H) i kontroll- og konstitusjonskomiteen sier at han ikke er overrasket over at politiet går til det skritt å arrestere personer i saken.

- Jeg vil ikke kommentere Lunde spesielt, men saken var alvorlig da bi behandlet den sist, og den har blitt verre og verre for hver dag som har gått. Der man tidligere kanskje har trodd at de norske har vært naive, tegner det deg et bilde av at de norske også har visst om ting, sier Skutle 

Han understreker at ingen må forhåndsdømmes i saken.

- Et eventuelt skyldsspørsmål skal avgjøres i en rettsal, sier han 

Les også:

Tidligere Økokrim-topp skal granske for Telenor

VG: Ansatte varslet om Vimpelcom-regninger

Lunder benekter korrupsjon

 

Se DNtv: Telenor-saken på 5 minutter

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.