Oslo tingrett ga ikke Økokrim medhold i å varetektsfengsle tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder, melder NRK.

- Dette var en veldig hyggelig og riktig oppreisning til Jo Lunder. Jeg tror han i betydelig grad var forhåndsdømt. Dette setter skapet på plass, sier Lunders advokat Cato Schøitz til DN.

- Det som var avgjørende, hvis jeg leser premissene rett, var at retten har lagt Jo Lunders forklaring til grunn, fordi den støttes av samtidig dokumentasjon. Jo Lunder avga en veldig detaljert og troverdig forklaring. Det var veldig enkelt å være advokat. Denne frifinnelsen skyldes Jo Lunder og ikke advokat Cato Schøitz, sier Schøitz.

Økokrim opplyser til DN at tingrettens kjennelse ankes.

- Økokrim mener det er viktig å få lagmannsrettens vurdering, skriver førstestatsadvokat Marianne Djupesland i en tekstmelding til DN fredag kveld.

Økokrim har fått medhold i at anken får såkalt oppsettende virkning frem til den blir behandlet av lagmannsretten.

- Det betyr at Lunder holdes over helgen?

- Ja, inntil lagmannsretten har behandlet saken, opplyser Djupesland til DN.

Fengslingsmøtet i Oslo tingrett, der Lunder ble fremstilt for varetektsfengsling, ble avsluttet i 16-tiden fredag. Møtet gikk bak lukkede dører.

Siktet for grov korrupsjon

Onsdag kveld ble Jo Lunder pågrepet av Økokrim på Gardermoen, siktet for grov korrupsjon.

Vimpelcom fikk i 2011 to rapporter med ren avskrift, og betalte 30 millioner dollar for dem. Nå er Jo Lunder siktet for betalingene, som det mistenkes at i realiteten var korrupsjonspenger, betalt for å få tilgang til mobillisenser i Usbekistan.

Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom, og selskapet har virksomhet i Russland og en rekke land i Eurasia.

- Ikke medvirket til korrupsjon

Lunder så sliten, men avslappet ut da han ankom retten fredag. Han hadde med seg sitt forsvarerteam bestående av Cato Schiøtz, Nils Christian Langtvedt og Knut Høivik fra advokatfirmaet Schjødt.

Fra Økokrim stilte førstestatsadvokat Marianne Djupesland og politiadvokat Linn Eckhoff Dolva.

Lunder skrev følgende i en epost til DN tirsdag:

«Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter».

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert:
 

Ifølge nederlandske og amerikanske etterforskere overførte Vimpelcoms datterselkap Watertrail Industries til sammen 30 millioner dollar i to transaksjoner til  Vimpelcoms usbekiske partner Takilants konto i Banque Lombardier & Co i Sveits.

Permittert fra jobben

Jo Lunder var konsernsjef i Vimpelcom i perioden 2011 til 2015. Før dette var han styreleder, styremedlem og hadde også sentrale posisjoner i Vimpelcom i 15 før han gikk av tidligere i år. Lunder var også konsernsjef i Vimpelcom i perioden 2001 til 2003.

Siden 1. september har Lunder vært konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Fredag morgen meldte gruppen i en pressemelding at Lunder nå er permittert fra stillingen.

- Vi er i samråd med Jo Lunder blitt enige om at han permitteres fra alle sine roller i Fredriksen-gruppen inntil videre, sier Harald Thorstein i Fredriksen-gruppen i en pressemelding fredag morgen.

Les også:

Seniorøkonom: «Saftig» jobbvekst i USA

Her er sjefene i Kunnskapsdepartementet på vei ut fra Økokrim

Se DNtv: Fem styrkeøvelser for en strammere kropp

 

Fem styrkeøvelser for en strammere kropp
Skal fettet bort, må muskelmassen opp.
02:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.