Telenor har onsdag midlertidig fristilt fire personer fra sine arbeidsoppgaver i konsernet i forbindelse med at Deloitte gjennomfører en undersøkelse av Telenors oppfølging og håndtering av eierskapet i Vimpelcom.

De fire er:

  • Finansdirektør Richard Olav Aa
  • Juridisk direktør Pål Wien Espen
  • Tidligere Vimpelcom-styremedlem Fridtjof Rusten
  • Tidligere Vimpelcom-styremedlem Ole Bjørn  Sjulstad

Alle fire beholder sin lønn og sine betingelser i perioden de er permittert, opplyser Telenor.

I tillegg har Telenor gjort følgende endringer i konsernledelsen:

  • Morten Karlsen Sørby blir midlertidig finansdirektør for konsernet.
  • Vegard Thoresen utnevnt til juridisk direktør
  • Wenche Agerup starter i stillingen som konserndirektør for samfunnskontakt med virkning fra og med i dag, onsdag 11. november

Konsernsjef Sigve Brekke sier at de fire er fristilt for å være helt sikker på at den eksterne granskningen som selskapet selv har iverksatt blir så uhildet og objektiv som mulig.

-  Er det noe i Deloittes gjennomgåelse som har ført til at disse fire blir fristilt?

- Nei, det er det ikke. Deloitte har bare såvidt kommet i gang og dette dreier seg om at det er fire personer som har vært en del av den bekymringen som Telenor har hatt til Vimpelcoms investering i Usbekistan. Og for å da være helt sikker på at Deloitte-gjennomgåelsen blir så uhildet og objektiv som mulig har vi valgt da å frita dem fra deres nåværende arbeidsoppgaver, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.

Les mer: - Fire personer som har vært en del av bekymringen

Brekke kommenterer fristillelsen av Aa og Wien Espen på følgende måte i en pressemelding fra Telenor onsdag:

«Vi har ingen grunn til å tro at våre ledere har vært involvert i den påståtte korrupsjonen i Vimpelcom. Dette er betrodde ledere med solid bakgrunn i Telenor. Nå stilles det likevel spørsmål om hvordan Telenor har håndtert bekymringer knyttet til VimpelComs investering i Usbekistan. For å undersøke dette har styret iverksatt flere tiltak, inkludert en uavhengig gjennomgang som utføres av Deloitte. For at det ikke skal kunne stilles spørsmål ved den uavhengige granskingen, har vi kommet til en felles enighet om at  Richard og Pål midlertidig fristilles fra sine  ansvarsområder inntil gjennomgangen har gitt klarhet i fakta», sier Brekke i en melding fra Telenor.

Ifølge Telenor ønsker Aa og Wien Espen å presisere at de to at de har bidratt til at bekymringer om Vimpelcoms investeringer i Usbekistan er tatt videre på korrekt måte.

Konsernsjef Brekke begrunner fristillelsen av de to tidligere Vimpelcom-styremedlemmene på nesten identisk måte som fristillelsen av Aa og Wien Espen:

«Vi har ingen grunn til å tro at disse lederne har vært involvert i den påståtte korrupsjonen i Vimpelcom. Dette er betrodde medarbeidere med solid bakgrunn i Telenor. Nå stilles det likevel spørsmål til hvordan Telenor har håndtert bekymringer knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan. For å undersøke dette har styret iverksatt flere tiltak, inkludert en uavhengig gjennomgang som utføres av Deloitte. For at det ikke skal kunne stilles spørsmål ved den uavhengige granskingen har vi kommet til en felles enighet om at disse lederne midlertidig fristilles fra sine ansvarsområder inntil gjennomgangen har gitt klarhet i fakta», sier Brekke i meldingen.

Rusten og Sjulstad ønsker også ifølge Telenor å presisere at de har bidratt til at bekymringer om Vimpelcoms investeringer i Usbekistan er tatt videre på korrekt måte.

Midlertidig finansdirektør

Telenor har utnevnt Morten Karlsen Sørby til midlertidig finansdirektør for konsernet.

«Karlsen Sørby er konserndirektør i Telenor og har bred bakgrunn fra flere lederstillinger i selskapet. Han har sittet som styremedlem i VimpelCom siden februar 2015, en rolle han nå trer ut av», skriver Telenor i meldingen.

Telenors nominerte styremedlem Gunnar Holt kommer fremover til å representere to stemmer i Vimpelcoms styre, opplyser Telenor i meldingen.

Vegard Thoresen utnevnt til juridisk direktør i Telenor. Han har vært ansatt i Telenor-konsernets juridiske avdeling siden 2002.

Wenche Agerup starter samtidig i stillingen som konserndirektør med ansvar for samfunnskontakt med virkning fra og med i dag, onsdag 11. november. Hun kommer fra rollen som konserndirektør, konsernstab, i Hydro ASA, opplyser Telenor onsdag kveld.

- Riktig for meg å tre ut

-Jeg kan dessverre ikke kommentere utover det som står i pressemeldingen, skriver juridisk direktør Pål Wien Espen i Telenor Espen i en SMS til DN.

Tidligere Vimpelcom-styremedlem Ole Bjørn  Sjulstad sier til DN at han ikke er blitt presentert for noe fra Telenor som tyder på at han skal ha opptrådt klanderverdig.

«Det er likevel riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet inntil gjennomgangen fra Deloitte er gjennomført. Dette for å sikre at det ikke skal kunne stilles spørsmål ved den uavhengige gjennomgangen. Jeg vil selvfølgelig fortsatt stille meg til disposisjon for Deloitte og relevante myndigheter slik at alle spørsmål i denne saken kan bli belyst så grundig som mulig» skriver Sjulstad i en epost.

Finansdirektør i Telenor, Richard Olav Aa, sier at han har bidratt til at bekymringene om Vimpellcoms investeringer i  Usbekistan er tatt videre på en korrekt måte, men vil ikke gå inn på detaljer.

- Jeg vil i permitteringsperioden bidra til at de undersøkelsene som er igangsatt blir så grundige som mulig, sier han.

- I samråd med Telenor har vi kommet frem til at det er best for objektiviteten til den uavhengige undersøkelsen til Deloitte at jeg midlertidig fristilles, skriver Fridtjof Rusten i en melding til DN.

- Understreker alvoret

Statsråd Monica Mæland har følgende kommentar til utviklingen:

-Vi tar dette til etterretning. Dette understreker på ny alvoret i saken. Eventuelle spørsmål må rettes Telenor, sier hun.

Geir Pollestad,leder av Næringskomiteen på Stortinget, er ikke overrasket over at flere Telenor-topper permitteres.

-Siste ord i denne saken er ikke sagt, sier Pollestad.

Han legger til:

-Permitteringene av Telenor-toppene er forhåpentligvis et tegn på at selskapet forstår alvoret i saken, og tar nødvendige grep.

- De nye permitteringene understreker sakens alvor, men får neppe konsekvenser for kontrollkomiteens videre arbeid, sier Erik Skutle i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Klart for historisk raskt lovvedtak i Stortinget

- Jeg hadde råd og anbefalinger fra alle de som burde vite

Danmark varsler ny asylinnstramming

Se DNTV: Rosa diamant solgt for en kvart milliard

Rosa diamant solgt for en kvart milliard
Den 16,5 karat store diamanten er den største rosa varianten som er solgt på auksjon. Den ukjente kjøperen fra Hong Kong i Kina måtte ut med en pris som var noe høyere
01:18
Publisert: