- Jeg er sjokkert over det som har skjedd de siste dagene. Fremfor alt er jeg forbløffet over at en atferd i en slik skala var mulig i Volkswagen Group.

Det skriver Martin Winterkorn i en pressemelding onsdag ettermiddag.

I meldingen sier VW-sjefen at han tar ansvaret, men han innrømmer ikke noe skyld:

- Som toppsjef tar jeg ansvaret for de irregulariteter som har blitt funnet i dieselmotorene, og jeg har derfor bedt styret om å få fratre min stilling som administrende direktør i Volkswagen Group. Jeg gjør dette i selskapets interesse, selv om jeg ikke har vært klar over hva som har foregått selv, skriver han videre i meldingen.

VW innrømmet tirsdag å ha manipulert utslippsdata for sine dieselbiler, som viser seg å være mindre miljøvennlige enn det de har forsikret kunder og myndigheter verden over om.

Bilgigantens 68 år gamle toppsjef Martin Winterkorn har beklaget skandalen og lovet full gransking, men aksjekursen har stupt og verdien av konsernet har falt med over 35 prosent siden helgen.

Onsdag møttes de seks medlemmene av forretningsutvalget i Volkswagen-styret, og da møtet var over ble det klart at Winterkorns dager som toppsjef var talte, skriver NTB.

- Trenger en ny start

- Volkswagen trenger en ny start - også når det gjelder personale. Dette baner jeg nå vei for ved å trekke meg som toppsjef, skriver Winterkorn.

Han skriver videre at han alltid har vært drevet av et ønske om å tjene selskapet, spesielt kundene og de ansatte.

- Volkswagen har vært, og vil alltid være livet mitt, påpeker Winterkorn.

Nå er han opptatt av at alle fakta må komme på bordet.

- Det er den eneste måten å vinne tilbake tilliten på. Jeg er overbevist om at Volkswagen Group og deres team vil overleve denne alvorlige krisen, skriver han til slutt i meldingen.

Tror toppsjefen visste om manipuleringen

Tirsdag siterte den tyske avisen Tagesspiegel kilder i konsernets styre på nyheten om at Winterkorn ville bli erstattet av Porsche-sjefen Matthias Müller. Årsaken skulle være utslippsjukset med Volkswagens dieselbiler som er avslørt av amerikanske miljømyndigheter.

Like etter avviste imidlertid en offisiell Volkswagen-talsmann nyheten, og kalte den samtidig «latterlig».

Det har siden skandalen ble kjent, blitt spekulert i om Winterkorn har vært klar over at utslippsjuksene har pågått. Flere internasjonale medier har meldt at skandalen vil koste toppsjefen jobbe.

- Jeg ville blitt veldig overrasket hvis det er en håndfull ingeniører som har manipulert programvaren uten at noen andre har visst om det, sa analytiker Arndt Ellinghorst i Evercore ISI, som har fulgt Volkswagen i mer enn ti år, til Bloomberg tirsdag. 

- Martin Winterkorn må ha visst om dette her. Disse anklagene veier så tungt at han må bære konsekvensene personlig og trekke seg, sa Ellinghorst.

Les også:- Alle handler luksusprodukter

- Bransjer kommer til å slukne som døende stjerner og folk vil få panikk

Volkswagen-aksjen stiger

 

Se også:

Søreide om Norges nye kampfly:

SØREIDE OM NORGES NYE KAMPFLY
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) tok imot de første F-35 jagerflyene under en seremoni på Lockheed Martins fabrikk i Texas.
01:48
Publisert:
 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.