Investorene John Fredriksen og Tor Olav Trøim sier det vurderes å flytte Seadrill-administrasjonen ut av Norge. Hovedårsaken skal være kostnadsnivå, tilgang på kvalifisert personell og stabile politiske vilkår.

Det fremgår av et intervju med Dagens Næringsliv lørdag.

- To av våre konkurrenter Rowan og Ensco, flyttet nylig til England. I denne prosessen ble den første av dem invitert til 10 Downing Street fordi den britiske arbeiderpartiregjeringen anså det som stort at riggselskaper flyttet til byen. Der ble man enige om attraktive kjøreregler og de fikk et løfte om at reglene ikke skal endres. Snakker man med toppledelsen i Ensco i dag har erf#229ene med å flytte til England vært utelukkende positive, sier Trøim til avisen.

Dyr by
Om hvorvidt Seadrills-ledelse skal fortsette å være i Stavanger, peker Trøim på at kostnader vil være avgjørende, samt tilgang til kvalifisert personell.

- Vi mener ledelsen bør sitte der man kan drive kostnadseffektivt, og har best tilgang til kvalifisert personell og kommunikasjon. Og så man ta med historien til en viss grad. Men man kan ikke bruke historien til å bygge fremtiden. Så dersom du ikke har tilgang på kvalifisert arbeidskraft og de andre forutsetningene endres, så må du flytte, sier Trøim.

Strekker seg langt
Trøim peker på at fire av selskapets største konkurrenter har flyttet de fem seneste årene, hvor to har gått til London og to til Sveits.

- Det viser at dette er en dynamisk bransje hvor det er behov for å finne en base der kostnadene, tilgang til kvalifisert personell og kommunikasjon, er lagt til rette for forretninger. Det er mange byer og land som ønsker å tiltrekke seg selskaper som Seadrill og som vil strekke seg langt fordi de ser de positive økonomiske ringvirkningene, sier Trøim.

Kostnadene bestemmer
Fredriksen sier ingenting er avgjort men at kostnadene er sentrale.

- Vi tenker alltid kostnader. Stavanger er en av verdens dyreste byer. Og det er mange på kvalifisert arbeidskraft i Norge. Det er svært sentralt for oss. Vi mener Oslo Børs er et godt sted å begynne med et selskap. Ting går litt raskere på Oslo Børs. Men etter hvert som ting utvikler seg, så ser vi at amerikanske investorer og store institusjoner foretrekker aksjer i New Tork. Så det er naturlig at vi over tid beveger oss over dit, sier han.

Les også:
- Vi har vært bortskjemte med Seadrill

- Krevende og tilfredsstillende å jobbe for John
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.