Etter den verste børsdagen på syv år i går, mandag, var ikke investorene i USA mindre spente på hvordan det skulle gå dagen derpå. Et mulig svar på noen sentrale spørsmål vil være helt avgjørende for Wall Streets videre skjebne:

Vil forsikringsselskapet AIG unnslippe konkursspøkelset i siste liten? Kommer sentralbanksjef Ben Bernanke til å senke styringsrenten eller slenge ut andre redningsbøyer?

Fed sprøyter inn nye milliarder
Et delvis svar på det siste kom allerede før åpningen på Wall Street: USAs sentralbank, Fed, tilbyr markedet 50 milliarder dollar i midlertidige reserver. Dette kommer i tillegg til de 70 milliardene som ble øst ut i markedet i går.

Ikke siden 11. september 2001 har Fed gitt tilgang på kortsiktige lån av denne størrelsen.

Resultatet av den siste innsprøytningen av kapital til bankene lot ikke vente på seg: Renten på lån "over natten" mellom bankene falt fra 3,75 prosentpoeng helt ned til styringsrenten på to prosent, skriver Bloomberg.

Klokken 20:15 norsk tid offentligjorde så sentralbankssjef Ben Bernanke at renten blir stående der den er.

Les saken: Ikke rentekutt i USA

Skuffelsen på Wall Street var ikke til å ta feil av dersom man legger aksjekursene til grunn. De falt umiddelbart fra rundt break even til minus én prosent.

Les hva norske finansanalytikere trodde og håpet Bernanke ville gjøre: Ekstremspenning i kveld

Men nedgangen som følge av rentebeslutningen skulle vise seg kortvarig. Indeksene snudde like brått som de falt, og mindre enn en time etter rentebeslutnignen var alle indeksene i pluss igjen (se sluttkurser nederst i saken).

En av årsakene til de voldsomme utslagene i begge retninger, kan være de mange ubekreftede ryktene rundt flere av de andre viktige finansinstitusjonene.

AIG reddet?
Det har hele tirsdag vært uklart om forsikringsgiganten AIG kan unnslippe samme skjebne som Lehman Brothers, nemlig konkurs. Mandag ble det klart at selskapet jobber intenst med å skaffe 75 milliarder dollar i sårt tiltrengt kapital.

Dette fikk flere ratingbyråer til å senke ratingen på AIG, som igjen sendte aksjen rett i kjelleren. Kursen sank 61 prosent mandag.

Etter åpningen i dag tirsdag, fortsatte AIG med å synke ytterligere 62 prosent - før det kom nyheter som fikk aksjen til å snu oppover igjen.

Ifølge tv-stasjonen CNBC var New York Fed i ferd med å sy sammen en ny redningsplan for AIG.

Klokken 2030 norsk tid var AIG-kursen ned 37 prosent, etter å ha vært ned over 50 prosent tidligere på dagen.

Men like etter rentebeslutningen kom det nye ubekreftede meldinger om AIG. Bloomberg meldte at Fed skal være villig til å utvide en nødhjelpspakke til forsikringsgiganten. Det fikk kursen til å stige brått igjen.

AIG endte til slutt på fire dollar, minus 15 prosent.

Ny storbank i trøbbel
En annen storfisk som har satt viklet seg inn i suprime-garnet er banken Washington Mutual. USAs største sparebank slo seg opp på boligboomen i USA, men har nå fått kuttet ratingen sin kraftig.

Banken forsikrer likevel i dag markedet om at de ikke er i beit for penger, og investorene ser ut til å feste tillit til at den rir stormen av, tross de enorme problemene med supprimelån. Aksjen endte opp 14 prosent.

Storbanken Goldman Sachs, som ikke er hardt rammet av subprimekrisen, la i dag frem overraskende gode tall for tredje kvartal. Resultatet kom inn på 1,81 dollar per aksje, som er åtte cent mer enn ventet. Aksjen falt til tross for det kraftig den første halvtimen med ordinær handel, og endte til slutt på minus to prosent.

Les også gårsdagens børskommentar: USA-børsene i tusen knas





Les mer: De tikkende finansbombene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.