To og et halvt års korrupsjonsetterforskning nærmer seg slutten: Yara, og selskapets forsvarer, er varslet av Økokrim om en foretaksbot som vil overgå alt annet i norsk rettshistorie, skriver Dagens Næringsliv.

DN fortalte lørdag om det delvis statseide, norske gjødselselskapet som gjennom et tradingselskap i Sveits har overført nær 100 millioner kroner i omstridte kommisjoner til ansatte hos råvareleverandører i Øst-Europa.

Yara har også overført millioner til to konsulenter som begge var sønner av beslutningstagere hos myndighetene i Libya og India, og sendt aksjer verdt nesten 800 millioner kroner til et Kypros-selskap uten offentlig kjent eier.

I sommer mottok konsernsjef i Yara, Jørgen Ole Haslestad en epost fra førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim der han blir varslet om hva som er i vente:

«Når det gjelder botens størrelse, kan jeg fra denne side signalisere allerede nå at sakens alvor tilsier et bøtenivå som vil ligge i en helt annen kategori (langt høyere) enn det som tidligere er ilagt i Norge», skriver førstestatsadvokaten i eposten som ble sendt 26. juni i år.

- Får se på størrelsen når den kommer
Den største boten i Norge er det til nå Statoil som har fått. I kjølvannet av selskapets Iran-skandale ble Statoil ilagt en bot på 20 millioner kroner.

– Vi er forberedt både på bot og inndragning i denne saken. Vi får se på størrelsen når den kommer, sier Yaras kommunikasjonsdirektør Esben Tuman til DN.

Førstestadsadvokat Djupesland vil ikke kommentere eposten.

Yara varslet våren 2011 politiet om mulige bestikkelser knyttet til prosjektet i Libya. Noen uker senere meldte selskapet at det også hadde dukket opp en utbetaling til en indisk konsulent. Senest ifjor høst mottok Økokrim en melding fra Yara: Gjødselselskapet hadde overført aksjer i et gruveselskap verdsatt til nær 800 millioner kroner til et selskap på Kypros som Yara ikke visste hvem eide. Vederlaget til aksjene var satt til rundt 30 millioner kroner, og den ukjente eieren fikk følgelig en rabatt på over 700 millioner.

DN vet at det i Økokrim er opprettet en egen gruppe som jobber med å regne ut størrelsen på bot og inndragning. Inndragningskravet skal ifølge loven gjenspeile verdien av utbytte fra den straffbare handlingen. Det innebærer at politiet vurderer hva Yara har fått igjen for eventuelle bestikkelser.

Les også: Bernstein nedgraderer Yara og kutter kraftig i kursmålet



<b>Yara til sak mot ekseier</b>

Yara får refs for arbeidet mot korrupsjon
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.