Nadia C. Hall, forsvarer for tidligere konserndirektør Tor Holba i Yara, går i Oslo tingrett i formiddag kraftig i rette med Økokrim og påtalemyndighetens innledningsforedrag. Hun mener det sender et uheldig signal at Holba sitter på tiltalebenken.

- Det er Tor Holba som har brakt dette frem i lyset. Nå er det han som sitter på tiltalebenken. Det er et litt uheldig signal. Det lønner seg ikke å varsle, sier Hall.

Holba er bare tiltalt for grov korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya. 1,5 millioner dollar skal ha blitt betalt til sønnen til styreformann Shukri Ghanem i Yaras forhandlingsmotpart NOC, det libyske statsoljeselskapet. Yaras tidligere juridiske direktør, Ken Wallace, skal flere ganger ha møtt Ghanems sønn og forhandlet om en konsulentavtale. Shukri Ghanem var også tidligere oljeminister i Libya.

- Hvorfor varsle om det var legalt, spurte Hall før hun selv gav svar:

- Han gjorde det av to grunner. Det første og viktigste var at avtalen var uten hans kunnskap. Det var bak hans rygg, og for han var det helt uakseptabelt og ikke i tråd med hans måte å drive forretninger på. Det andre var at han registrerte også at det var gjort utransparent. Tor Holba gjorde ikke en legal vurdering av det, sa Hall og mener Wallace ikke inngikk en avtale om bestikkelser med ministersønnen.

- Det Ken Wallace har betalt for er å få råd og informasjon, sa Hall og summerte opp forsvarets syn på saken.

- Det er ikke betalt bestikkeler, men for råd og informasjonen. Og denne avtalen om å gjøre det var gjort bak Tor Holbas rygg.

Sidekanaler

I retten viser også Hall til at Økokrim har feiltolket mye av dokumentasjonen i saken. Økokrim mener kontakten med ministersønnen Ghanem var en korrupt sidekanal som muliggjorde Yaras endelige avtale om et joint-venture med det libyske statsoljeselskapet, og har lagt frem dokumentasjon som indikerer at det fantes flere kommunikasjonskanaler.

- Det er helt vanlig, sa Hall og viste eksempler på at det er normalt i forhandlinger med ulike kanaler der det avgjøres hvem i forhandlingsteamene som skal kommunisere med hvem.

Les også:

Yara-toppene nekter straffskyld

LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent

Les alt om Yara-saken her: Del av internasjonal Gaddafi-jakt

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.