Yara-direktør Ken Wallace husker ikke lenger hvem i Yara som ga ham beskjed om å ordne et møte med en konsulent om Libya.

I rettsaken mot de fire tidligere Yara-direktørene i Oslo tingrett har Økokrim begynt utspørringen av den tiltalte Ken Wallace. Amerikaneren var i mange år juridisk direktør i Yara, og den som ifølge tiltalen sørget for at penger ble betalt fra det norske gjødselselskapet til sønner av beslutningstagere i Libya og India. Økokrim mener betalingene ikke var lovlige konsulentbetalinger, men bestikkelser.

Da Wallace ble pågrepet og avhørt første gang i mai 2012 fortalte han at han var blitt bedt om å reise til Paris og møte en agent, som hadde en kontaktperson i Libya. Wallace hadde senere møter med sønnen til Shukri Ghanem, tidligere oljeminister i Libya og styreleder i det nasjonale oljeselskapet NOC som Yara forhandlet med. Sønnen fikk senere overført 1,5 millioner dollar.

I avhøret sa Wallace at ordren om å få i stand et møte med agenten kom fra Tor Holba i Yara, som ledet forhandlingene i Libya. Holba er også tiltalt. Alle de tiltalte nekter straffskyld.

I dag husker ikke Wallace lenger hvem som ba ham arrangere møtet:

- Jeg vet ikke. Når jeg sier det mener jeg at jeg ikke husker det. Jeg visste det vel en gang i tiden, sa Wallace i retten i dag.

Wallace sier at han tok feil da han i avhør pekte ut Holba. Da han fikk innsyn i dokumentene i straffesaken fant han ut at det ikke kunne stemme, sier han.

- Jeg ba om et møte for å diskutere Libya. Jeg kan komme med mange antagelser om hvorfor dette skjedde, men det vil jeg ikke. Jeg har fått nok trøbbel med å spekulere og jeg er i en posisjon hvor jeg ikke kan peke på noen, sa Wallace i retten.

Flere ganger forsøkte førstestatsadvokatene fra Økokrim, Marianne Djupesland og Bård Thorsen, å konfrontere Wallace med det han tidligere har forklart i avhør.

- Du kan spørre og spørre, men svaret vil forbli at jeg ikke husker det, sa Wallace, og fortsatte:

- Jeg vet du veldig gjerne vil at jeg skal huske dette, og utbrodere fakta og omstendigheter rundt møtet, men jeg kan ikke det.

Også Daniel Clauw ble pekt ut av Wallace i første avhør, som en som visste om møtet. I senere avhør gikk Wallace tilbake på det han hadde sagt om Clauws rolle.

 

Les også:

Yara-toppene nekter straffskyld

LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent

Les alt om Yara-saken her: Del av internasjonal Gaddafi-jakt

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.