Det er Yara-advokat Charles Grey som i dag har sittet i vitneboksen i Oslo tingrett. Charles Grey var del av Yaras forhandlingsteam mot libyske NOC fra begynnelsen av 2007.

I retten fortalte han om hvordan arrestasjonen av en av Muammar al-Gadafis sønner i Sveits fikk direkte konsekvenser for avtaleverket mellom Yara og det libyske statseide oljeselskapet i 2009.

- En av Gadaffis sønner ble arrestert av sveitsisk politi for å ha banket opp en av sine tjenestepiker. Det skjedde bare to uker før signeringen. 

Da ble vi fortalt at Libya ikke gjorde avtaler med Sveits. Så vi måtte fine et annet selskap, et nederlandsk selskap. Gadaffi sendte en klar melding. Jeg vil ikke signere noe med Sveits, fortalte Grey.

Opprinnelig var det et sveitsisk selskap eid av Yara som skulle være avtalemotpart i en eksportavtale. I steden måtte i all hast et Yara-selskap i Nederland være motpart.

Det andre nivået

I retten i dag har Grey fortalt at han ikke visste noe om den muntlige avtalen hans sjef, juridisk direktør Ken Wallace, inngikk med den libyske ministersønnen Mohamed Ghanem. Yara har innrømmet å ha bestukket Ghanem med 1,5 millioner dollar. I september 2007 fikk Yaras forhandlingsteam, der Grey var advokat, store problemer i forhandlingene med NOC. I samme periode reiste Wallace ned for å møte Mohamed Ghanem i Dubai. I etterkant av dette møtet ble forhandlingene lettere, fortalte Grey.

- Ken gikk antakelig inn på et annet nivå, enten i NOC eller i regjeringen, sa Grey i retten.

Imidlertid fikk han aldri vite hvem Ken Wallace hadde møtt i Dubai.

- Spurte du, ville førstestatsadvokat Marianne Djupesland vite.

- Nei, sa Grey.

Ken Wallace har hele tiden hevdet at han møtte Mohamed Ghanem fordi Ghanem jobbet i en investeringsbank som ga råd om forhold i Midt-Østen.

 

Les også:

Yara-toppene nekter straffskyld

LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent

Les alt om Yara-saken her: Del av internasjonal Gaddafi-jakt

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.