Andreas Zivy, styreformann i det sveitsiske selskapet Nitrochem, nektet å svare på noen spørsmål da han tirsdag ettermiddag vitnet i Yara-saken på videolink fra Sveits.

- Etter at riksadvokaten i Sveits har åpnet etterforskning mot oss og meg, helt uten grunn, så gav min advokat meg det rådet at jeg ikke skulle gi  flere uttalelser, sa Zivy og leste opp en kort uttalelse. I uttalelsen understreket han at han ikke husker hvem som ba ham om å overføre 1,5 millioner dollar til den libyske ministersønnen.

- Det skal visstnok ha dreid seg om en bestikkelse fra Yaras side. Dette visste jeg ikke noe om og jeg vet fortsatt ikke noe om dette, sa Zivy.

For de fire tiltalte og deres forsvarere kom det åpenbart overraskende at Zivy ikke ville svare på spørsmål i retten. Zivy er siste i rekken av vitner i straffesaken som nekter å avgi vitnemål i retten. Tidligere har Balderton-eier Nejdet Baysan og Yaras tidligere rådgiver i Midt-Østen, Zafer Nahawi, nektet å vitne.

Ikke som nigeriansk selskap

Isteden ble deler av avhøret av Zivy gjort  av Økokrim i 2012 lest opp. Det er selskapet Nitrochem som hjalp Yara med å overføre 1,5 millioner dollar til en konto i den sveitsiske banken UBS. Kontoen viste seg å være kontrollert av den libyske ministersønnen Mohamed Ghanem.

I avhøret med Økokrim i 2012 fortalte Zivy at han ikke stilte mange spørsmål når det var Yara som spurte ham om å hjelpe til med transaksjonen.

- Når du handler med Yara spør du ikke etter sikkerhet slik du gjør når du handler med et nigeriansk selskap for eksempel. Derfor stilte jeg ikke flere spørsmål, sa Zivy i avhøret og sa videre:

- Ingen varsellamper blinket hos meg.

I avhøret har han også sagt at han ikke husker hvem han snakket med i Yara. Imidlertid har Daniel Clauw i retten fortalt at han snakket med Zivy om en forskuddsbetaling. Men Clauw har samtidig sagt at han ikke visste noe om til hvem eller hvilket selskap betalingen skulle gå.

- Wallace har sagt at han trengte en slik betaling, sier Clauws advokat Fredrik Berg til DN.

Arild Dyngeland som forsvarer Ken Wallace vil ikke kommentere opplysningene.

Overrasket

Andreas Zivy, som nå er siktet i Sveits, har i avhør fortalt at han ble svært overrasket da han ble fortalt at betalingen hadde gått til den libyske ministersønnen

- Det er første gangen jeg hører om dette, fortalte han i avhøret i 2012.

- Vil du si noe mer om hvilke reaksjoner du hadde da du fikk denne informasjonen?

- Jeg er sjokkert over denne informasjonen. Det er et klart misnbruk av tillit, sa Zivy i avhøret.

Zivy har hatt et tett forretningsforhold med flere i Yaras toppledelse i en årrekke, deriblant Daniel Clauw og Balderton-sjef Nejdet Baysan. Det er utstedt en internasjonal arrestordre på Andreas Zivy fra russiske myndigheter i kjølvannet av beskyldninger om bedrageri.

 

 

 

 

 

 

Les også:

Yara-toppene nekter straffskyld

LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent

Les alt om Yara-saken her: Del av internasjonal Gaddafi-jakt

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.