Gjennom et kypriotisk selskap tjente Yara 1,4 milliarder kroner på salget av en russisk gjødselsfabrikk ifjor, skriver Dagens Næringsliv.

Den ukrainske mangemilliardæren Alex Rovt har i rundt 20 år vært en nær samarbeidspartner med det norske gjødselsselskapet Yara. DN har tidligere skrevet om forsyningsavtalen Rovts selskap IBE gjennom flere år hadde med Yara. Flere titall millioner kroner i året har Yara siden 2004 overført til Rovts selskap IBE for at Rovt skulle gi råd til Yara om innkjøp av ammoniakk i Svartehavsområdet.

Alex Rovt avviser alle antydninge om at han har vært involvert i noen form for korrupsjon.

Men Yara har hatt et nærere og større samarbeid med Rovt og IBE enn det som tidligere har vært kjent.

Vellykket salg
3. august ifjor kunne Yara melde om et svært vellykket salg. Yaras eierandel i den russiske gjødselsfabrikken OAO Minudobreniya i den russiske byen Rossoh var solgt for 2,1 milliarder kroner. I tillegg hadde Yara fått et utbytte på 350 millioner kroner. 1,4 milliarder kroner var gevinsten Yara kunne bokføre på den seks år gamle investeringen. Investeringen er en av de beste Yara har gjort de siste årene.

Men hverken ved kjøpet i 2005 eller ved salget i 2011 opplyste Yara hvem som var de andre eierne av det kypriotiske selskapet Yaibera Holdings. Yara hadde en eierandel på nærmere 38 prosent i selskapet som formelt eide den russiske fabrikken.

- Medeierne var IBE Worldwide Holdings LLC og Coladeco Holdings Co. Ltd. Alex Rovt var involvert i IBE, men vi som selskap har ikke anledning til å bekrefte eierskapet i disse andre selskapene, skriver informasjonssjef Esben Tuman i Yara i en mail til DN.

Mektig russer sto bak
Men heller ikke etter gjentatte spørsmål vil Yara i dag si noe om hvem den hemmelige tredje eieren av det kypriotiske selskapet Yaibera er.

Ifølge russisk presse er det ingen hvem som helst som var den tredje eieren. Det skal være den mektige Nikolai Olshansky, eller nærstående til ham, som kontrollerte selskapet Yaibera sammen med Yara og Alex Rovts IBE Worldwide Holdings LLC. Han er senator i regionen der gjødselsfabrikken ligger og har hatt flere fremtredende posisjoner i russisk politikk.

Les også: Yara får refs for arbeidet mot korrupsjon

<b>Enger ukjent med Yara-korrupsjonen</b>

<b>Økokrim: - Positivt at Yara vil rydde opp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.