Yara YAR ble møtt med et krav om å betale bestikkelser i Libya. Slik har konsernsjef Jørgen Ole Haslestad forklart korrupsjonsmistankene i selskapet.

Nå viser granskningsrapporten at det var Yara som tilbød seg å betale, skriver Dagens Næringsliv.

Konklusjonen i granskningsrapporten, ført i pennen av advokat Jan Fougner og hans team i Wiersholm, står i sterk kontrast til tidligere uttalelser fra Haslestad:

– Kravet ble formulert som at «nå er det på tide at dere oppfyller deres del av avtalen», sa Haslestad til DN i april ifjor.

Men ifølge Fougner har Yara spilt en langt mer aktiv rolle. Året før kravet ble fremsatt, har nemlig Yara selv tilbudt å betale.

Holba varslet
Det var Tor Holba, som var en del av konsernledelsen i Yara, som varslet Haslestad om et krav om å betale ut penger. Holba var sentral i forhandlingene med libyerne om Lifeco. Han er nå siktet av Økokrim for grov korrupsjon. Holba erkjenner ikke straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen. Det lyktes ikke DN å få en kommentar fra hans forsvarer, John Christian Elden, igår.

– Gjennom et muntlig møte sensommeren 2008 kom det via en mellommann et krav om utbetaling fra noen som mente de var lovet eller fortjente penger fra noen som hadde en rolle i Libya-forhandlingene. Det var helt ukjent for meg, og kravet kom som lyn fra klar himmel, sa Holba til DN ifjor.

Holba skal ha gitt beskjed om at det var uakseptabelt å betale noe. Han varslet daværende konsernsjef Thorleif Enger om kravet, og senere Haslestad som overtok topplederjobben noen måneder senere. Tre år senere ble Økokrim varslet.

Les også: Yara får refs for arbeidet mot korrupsjon

<b>Enger ukjent med Yara-korrupsjonen</b>


Yara tjente 1,4 milliarder med mystisk eier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.