Japanske yen stiger til sitt høyeste nivå mot dollar på 15 år onsdag, etter at den amerikanske sentralbanken Fed tirsdag kveld bidro til å øke bekymringen for de globale vekstutsiktene.

Fed advarte om at veksten i USA er i ferd med å ebbe ut, i det som var banken mest negative uttalelse på mer enn ett år.

Les også: <b>USA trenger hjelp</b>

Uttalelsene trigget samtidig dollarstyrking mot andre valutaer, etter som de negative utsiktene sender investorene over i det som blir sett på som trygge havner.

- Vi ser at markedet nå ser negativt på risiko etter Fed-beslutningen, sier valutastrateg Michael Woolfolk i Bank of New York Mellon til Bloomberg News.

Mer bekymret
Dollaren og yen har hatt tendens til å stige når risikoapetitten faller og amerikanske aksjer er ned.

- Uansett hva Fed gjorde, så er markedet nå mer bekymret for veksten, sier senior valutastrateg Ron Leven i Morgan Stanley til Marketwatch.com.

Samtidig bygger fall i den kinesiske industriproduksjonen og svake detaljhandelstall opp under frykten for en avmatning i verdensøkonomien.

- Den viktigste faktoren ser ut til å være at Fed ser lavere vekst og en svakere gjeninnhenting, sier markedsstrateg Andrew Wilkinson i InterActive Brokers til Marketwatch.com.

Rekk opp hånden!
- Rekk opp hånden alle dere som ikke allerede har hørt den beskjeden fra tidligere Fed-uttalelser eller fra Fed-representanter. Disse "nye" nyhetene, som ikke engang er nyheter, har ført til at globale investorer tilpasser porteføljene sine, legger han til.

Leven sier at han er entydig negativ til euroen, fordi budsjettsituasjonen i Europa er en "ikke-vinn"-situasjon.

- Hvis landene i utkant-Europa gjennomfører de lovede budsjettkuttene, kommer det til å tynge veksten i området. Hvis de ikke gjør det, kommer vi til å se kraftige nedsalg i kredittmarkedene igjen og flukt til dollar som i april og mai.

Les også:

<b>USA trenger hjelp</b>

<b>Yen-rally og dollar-ras</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.