-Hallo! Her er jeg!

Susann Brekke (41) er allerede i fullt treningstøy og varmer opp på ergometersykkelen når personlig trener Carin Astrup banker på døren.

- Presser meg knallhardt
Klokken er 10.00, Brekkes barn er på skolen, og nå har hun tid til en 50 minutter lang treningsøkt med Astrup, som hun har hatt som personlig trener de to siste årene.

– Jeg trener mye på egenhånd, men da blir det mest kondisjon. Styrketrening er imidlertid så kjedelig at jeg trenger litt ekstra motivasjon – og det er her Carin bidrar. Hvis jeg er i form, presser hun meg knallhardt. Hvis jeg er litt mer sliten en dag, tilpasser hun øvelsene etter hva jeg orker.

– Uansett blir jeg 100 prosent mer sliten når jeg trener med Carin enn hvis jeg skulle gjort dette alene. Så disse timene ser jeg på som en god investering, forteller Brekke.

 

825 kroner for 50 minutter
Det går slag i slag når de to setter igang hjemme i Brekkes hjem på Slemdal i Oslo.

I 2001 ble svenske Carin Astrup (35) sertifisert som personlig trener hos American Council on Exercise (ACE) i USA. De senere årene har hun tatt flere studier på Norges idrettshøgskole (NIH) og fullført pt-kurs.

– Jeg så et behov i markedet for hjemmetrening og bestemte meg for å spesialisere meg på å reise rundt til kunder, sier hun.

50 minutter trening koster 825 kroner, men de fleste kundene kjøper pakkeløsninger på et visst antall timer.

– Stadig flere tar seg råd til en personlig trener. I stedet for å bruke 1200 kroner på byen en helg, kjøper man seg treningshjelp. Det blir jo en prioritering. Det å ha privat trener er ikke lenger et vestkantfenomen. Kundene mine bor både på østkanten og vestkanten, ofte er de småbarnsmødre. Noen vil trene hjemme for å spare tid, andre synes det er lettere å forsere «dørstokkmila» når de slipper å gå ut av huset for å trene. Noen liker seg heller ikke på treningssentre, forteller Astrup.

- Blir kjempestort
Susann Brekke har pt fordi det gir henne økt motivasjon, og hun ønsker hjemme-pt for å spare tid.



  – Jeg bruker cirka 40 minutter på å kjøre til og fra treningssenteret og finne parkeringsplass, så jeg sparer mye tid på å trene hjemme, sier hun.

Daglig leder Espen Arntzen ved Akademiet for personlig trening anslår at det er blitt utdannet cirka 3000 personlige trenere i Norge siden 2004.

– Mange av dem jobber ved treningssentre, men det begynner å bli mer og mer vanlig at pt-er reiser hjem til folk. Jeg tror dette er en trend som vil eksplodere. Det kommer til å bli kjempestort, spår han.

Han peker på at mange rammes av tidsklemma, men at det er lettere å presse trening inn i tidsplanen hvis man kan trene hjemme i egen stue. Samtidig slipper man treningsavgift på et treningssenter, samt at noen ikke er så komfortable med å trene sammen med mange andre.

PT-boom
Elixia har cirka 370 personlige trenere, men ingen av disse reiser hjem til folk.

– Om vinteren er det mye langrenn, og om sommeren er det en del utendørsaktiviteter som løping og sykling, men ingen av våre pt-er driver trening utenfor sentrene, sier produktsjef Atle Arntzen i Elixia.

Les også: - Kutt 100 kilokalorier om dagen

Elixia hadde en omsetning innen personlig trening på 92 millioner kroner ifjor. Året før omsatte de for 58,3 millioner. Sats omsatte for 40 millioner kroner innen pt-virksomhet, ti millioner mer enn i 2010.

De to største norske treningskjedene sliter med å dekke etterspørselen. Det er flest kvinner som benytter seg av personlig trener, og de fleste kundene er mellom 20 og 45 år.

Slitsom økt
Hjemme hos Susann Brekke på Slemdal begynner hun å kjenne det på kroppen. Det er bare få minutter igjen.

 

Treningsøkten avsluttes med ulike variasjoner over planken. Svetten siler, armer og ben dirrer.

Nedtellingen er i gang og på slutten av timen ligger Brekke utslitt igjen på stuegulvet.

– Carin er en mester i å «snike inn» litt ekstra, slik at det blir umulig å jukse. Å ha en pt er langt mer motiverende enn å trene på egenhånd. Du trener automatisk langt hardere, sier hun.

Les flere saker på DN Aktiv

Marte (25 ) til topps i trenerkåring

- Finn din nye makspuls

Gikk på en kjempesmell (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.