- Den tradisjonelle metoden der man tar utgangspunkt i 220 og trekker fra alder, er alt for unøyaktig. Den underestimerer den reelle pulsen for personer eldre enn 30-40 år, og det kan ha stor helsemessig betydning for den enkelte, sier forsker Bjarne Nes ved K.G. Jebsen - Senter for hjertetrening ved det medisinske fakultet, NTNU.

Store avvik
NTNUs nye formel tar utgangspunkt i tallet 211. Så tar du din alder og multipliserer med 0,64, og trekker dette fra 211. En person som er 50 år vil da få en beregnet makspuls på 179. Med den tradisjonelle metoden blir makspulsen 170 (220 minus 50).

- Forskjellen er merkbar. Hos eldre fant vi forskjeller på hele 20 slag i minuttet, men legger man til usikkerheten kan man potensielt bomme med det dobbelte. Uavhengig av metode, så vet vi at det er store individuelle forskjeller mellom personer som er like gamle. Vi anbefaler derfor alle å teste seg for å finne sin presis makspuls, sier Nes.

Studien fra NTNU ble nylig publisert i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, og bygger på data fra 3320 friske voksne fra Hunt (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag)

Oppdage sykdom
- Dette har stor interesse for alle som trener, men enda viktigere er vår oppdaterte formen har stor klinisk betydning for å oppdage hjerte- karsykdom.

- Under belastningstester for hjertesykdom bruker man aldersforventet makspuls som en rettesnor for når man skal avslutte testen. Blir belastningen for lav, som man kan frykte med den gamle formelen, kan det rett og slett føre til at man ikke oppdager symptomene på hjertesykdom, sier Nes.

Les også: Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt

Forskere fant også ut at kvinner, aktive og overvektige hadde statistisk signifikant lavere makspuls sammenlignet med menn, inaktive og normalvektige. Litt overraskende var det ingen forskjell mellom røykere og ikkerøykere.

Genetisk puls
- Hva er årsak til ulik makspuls på to jevnaldrende?

- Genetikken betyr mest, faktisk mer enn ren fysisk form. Våre data viser at de som trener regelmessig, har litt lavere makspuls enn utrente. Det kan skyldes at godt trente har større hjerte som jobber litt saktere, sier Bjarne Nes.

Ifølge NTNU-forskerne har feilmarginene på den gamle metoden vært kjent lenge.

- Vi anbefaler at man – til fordel for alle grupper - nå tar i bruk den oppdaterte målemetoden, eller tester makspulsen sin direkte, sier Bjarne Nes.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Løper for harde livet

Hektet på høy puls

<b>- Intervall best for hjertet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb