Med økende fokus på trening og sunnhet blir slanke folk ofte sett på som sunnheten selv. Det stemmer ikke alltid. Det lønner seg heller å ha litt ekstra fett på kroppen, viser forskning.

Det er tragisk at det settes likehetstegn mellom tynn og sunn, mener professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøgskole.

- En tynn kropp trenger ikke si noen ting om hvordan man har det når det gjelder helse. Dessuten handler ikke sunnhet bare om kropp, kroppsstørrelse og fasong, men det handler også om en sjel, slik at det å sette likhetstegn mellom tynnhet og en sunn kropp er helt feil. Det er mange med tynne kropper som er utenpå perekte i forhold til tynnhetsidealet, men som mangler livskvalitet- og sliter «innvendig», sier hun til DN.no.

Mindre sannsynlighet for å dø
Studier på spesifikke sykdommer, som hjerte-og nyresykdom, har funnet et «fedmeparadoks» - at tyngre pasienter har mindre sannsynlighet for å dø.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøgskole.
Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøgskole. (Foto: Thomas Haugersveen)

Tynne mennesker som har en stillesittende livsstil risikerer ulike helseproblemer. Risikoen er like stor som for overvektige som aldri gjennomfører noen form for fysisk aktivitet, skriver New Strait Times.

- Vi har en gruppe som er genetisk disponert for å være veldig slanke, og som har passende andel med fettmasse og en god fordeling mellom fettfri kroppsmasse og fettmasse. Dette er da fettmessig optimalt for dette individet. Også har vi en gruppe som har en falsk tynn kropp. Det er denne gruppen jeg spesielt engster meg for, som vi ser mange av, og som i dag er idealet, spesielt for mange kvinner, sier Sundgot-Borgen.

Det er veldig få som fra naturens side skal ha fyrstikk armer og fyrstikkbein Professor Jorunn Sundgot-Borgen

Med uttrykket falsk tynn kropp, mener professoren de som anatomisk og biologisk ikke er skapt for å ha en så tynn kropp.

- De falske tynne kroppene er ikke sunne kropper. Det er viktig å slå hull på myten om at tynnhet er lik sunnhet. Det er veldig få som fra naturens side skal ha fyrstikk armer og fyrstikkbein, sier Sundgot-Borgen.

Derfor betyr det ikke nødvendigvis at du er sunn selv om din BMI (Body mass index) ligger godt innenfor normalvekt.

- Det er bedre å være overvektig og ha god kondisjon, enn undervektig med dårlig form, sa Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og Norsk forening for fedmeforskning til DN Aktiv i fjor sommer.

Les også: - Slutt med diett- og treningsfjaset

Heller fet og trent enn tynn og utrent
En større studie med nærmere tre millioner mennesker viser at personer med en BMI som rangerte dem som overvektige hadde mindre risiko for å dø enn folk med normal vekt.

Undersøkelsen er publisert i det anerkjente amerikanske tidsskiftet Journal of American Medical Association (JAMA).

- Det er det store fedmeparadokset. Slanke mennesker kan ha livssttilssykdommer som overvektige ofte får på grunn av fedme, mens overvektige ikke er syke i det hele tatt. Vi vet ikke hvorfor det er slik, men det virker som enkelte er arvelig beskyttet til å tåle overvekt, sa Hjelmesæth ifjor.

- Det er klart bedre å være fet og trent enn tynn og utrent, uttalte professor Steven Blair ved University of Carolina til DN Aktiv tidligere.

Les også: Litt fett kan forlenge levetiden din

Lei BMI-mas
Blair er mektig lei av alt fokuset på BMI, og mener myndigheter og leger heller må vri oppmerksomheten over på de mange og store helsegevinstene av fysisk trening.

Professor Steven Blair ved University of Carolina
Professor Steven Blair ved University of Carolina (Foto: Ole Morten Melgård)

- Våre studier viser at de som trener, men har en usunn livsstil ellers, lever lengre enn de som lever sunt uten å trene. Du kan være i utmerket god fysisk form selv om du har en BMI på 30, sa han.

- BMI er en ufullstendig måte å måle risiko for dødelighet, og faktorer som blodtrykk, kolesterol og blodsukker må vurderes, sier direktør Samuel Klein ved Senter for Human Nutrition ved Washington University School of Medicine, til The New York Times.

Noen eksperter mener fett kan være beskyttende i enkelte tilfeller, selv om dette ikke er bevist. Likevel viser studien, som ble publisert i The Journal of the American Medical Association, at at personer over 65 år ikke hadde noen større dødsrisiko selv ved høy fedme.

- Det er noe med ekstra kroppsfett som en reserve når du er eldre, sier doktor Robert Eckel, en tidligere president ved American Heart Association og professor ved University of Colorado.

Les flere saker på DN Aktiv

Fordelene med å være overvektig

- En myte at hyppige måltider er sunnest

Kan ha løst fedmegåten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.