Forskere ved University of Cambridge Metabolic Research Laboratories har identifisert et protein som kan gi en løsning på fedmeproblemet.

Overvekt skyldes en rekke ulike faktorer, også genetiske. Å spise mindre kalorier enn man forbruker kan høres ut som et enkelt regnestykke, men det er det ikke.

Høy eller lav forbrenning?
Mange som sliter med overvekt spiser ikke nødvendigvis mye. De har et såkalt ‘fedmegen’ som gjør at de har lav forbrenning, selv om de trener mye. Andre spiser hva som helst uten å legge på seg.

Dette har forundret forskerne, som i årevis har sett på kroppens mange små bestanddeler for å finne en nøkkel til overvektsproblemet hos mange. Er det hormonene, fordøyelsen eller cellene?

11.mai publiserte en gruppe forskere ved det prestisjetunge Cambridge universitetet i England en artikkel i magasinet Cell som kaster nytt lys på problematikken

Ulike fettceller
Fettceller kommer i ulike varianter; Hvite og brune. Hvite fettceller har som hovedoppgave å lagre fett, mens brune fettceller har som hovedoppgave å brenne fett i en prosess som kalles thermogenese. Fordelingen, og/eller aktiviteten til disse fettcellene varierer fra person til person, hvilket gir noe av svaret på hvorfor noen blir lettere fete enn andre.

Forskerne har funnet et protein som regulerer aktiviteten til de brune fettcellene i både hjernen og kroppen. Ved å manipulere denne prosessen kan man på sikt kunne gi god hjelp til personer som lider av fedme.

Spennende protein
- Andre proteiner produsert i kroppen, som for eksempel thyroid, kan forbedre varmeproduksjonen i brunt fett, men ofte vil disse proteinene ha en viktig effekt på andre organer også. De er derfor ikke gode mål for å utvikle nye vektreduserende behandlingsmetoder. Derimot synes proteinet BMP8B å være rettet spesifikt mot regulering av varmeproduksjonen i brunt fett, og dermed egnet til målrettet behandling av fedme, sier Dr Andrew Whittle, en av forfatterne bak artikkelen i The Institute of Metabolic Science.

I laboratoriet viste det seg at mus som manglet proteinet BMP8B hadde mye større vanskeligheter med å holde kroppstemperaturen enn vanlig mus, og de ble lett overvektige når de ble fóret med en fettrik diett. Etter behandling med BMP8B til hjernen, gikk de raskt ned i vekt.

- En hovedutfordring ved dagens slankedietter er at folk går ned i vekt tidlig i diettperioden for deretter å flate ute selv om de følger den samme dietten, sierProfessor Toni Vidal-Puig, som har ledet studien ved The Institute of Metabolic Science.

- Dette er fordi kroppen er ekstremt god til å føle en reduksjon i matinntaket og deretter senke forbrenningshastigheten for å kompensere. En strategi som øker aktiviteten i brune fettceller vil potensielt kunne brukes i slankedietter for å forhindre at det typiske spareblusset inntreffer i en persons forbrenning.

Forsøk på mennesker gjenstår
Man skulle tro kroppen ville prøve plan B: Å øke appetitten når ikke spareblusset blir iverksatt, men det viste seg ikke å inntreffe hos musene som fikk BMP8B. Effekten av proteinet var kun en økt aktivitet i de brune fettcellenes fettforbrenning. Med andre ord, lovende nyheter.

Det gjenstår å se om proteinet vil ha samme effekt på mennesker, hvilket vi vil få svar på når studien går inn i klinisk fase; Forsøk på levende mennesker.

Les flere saker på DN Aktiv

Les:Suksesstrener tar oppgjør med 4 x 4-intervalltrenden

Enkle grep ga resultater: Raste ned i buksestørrelser

Slik holder du deg sprek hele livet

Rekordmange fedmeopererte

Midje- og hoftemål gir bedre svar på farlig fett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.