Anne Margrethe Hausken (37) løp orienteringsløp i åttende måned. 12 uker etter fødselen deltok hun i NM.

– Jeg fikk råd om å gjøre alt jeg hadde gjort før så lenge det ikke førte til smerter. Jeg trente opp mot 20 timer i uken, men trente veldig variert, løping, sykling, ski, styrketrening, vannløping, og generelt ting som hadde en mindre belastning etterhvert. Det er bare snakk om å bruke magefølelsen. Om det kjennes ubehagelig, så dropper man det. Jeg kunne for eksempel fortsette å løpe mye lenger i terrenget, enn å løpe på grus og vei. Jeg løp frem til en måned før termin, og den siste tiden gikk jeg lange turer, og med staver i motbakke.

Etter fødselen begynte jeg ganske fort å gå turer, men var ikke noe særlige ute før det var gått fem, seks dager. Etter ni dager gikk jeg en intervall i bakke med staver. Overraskende hvor raskt det gikk.

På rulleski etter fire dager

  • Laila Kveli (25)

 

Laila Kveli (25) gikk på rulleski fire dager etter fødselen, og gjorde sitt beste NM fire måneder etter at datteren kom til verden.

– Folk lurte nok litt når de så meg komme der på rulleski med den store magen. Det går om man vil, og det er ikke noe problem å trene med stor mage.

– Jeg tror folk er litt for redd for å ta i, men det er bare å lytte til kroppen. Jeg kjørte variert trening under hele graviditeten, og var bevisst på de signaler kroppen sendte. Tok en hviledag om den sa fra. Etter fødselen startet jeg rolig og var forsiktig med å ta i med magen.



Løp VM i terrengløp i femte måned

  • Ingrid Kristiansen (57)

 

Ingrid Kristiansen (57) vant Houston Maraton da hun var gravid i tredje måned. Fem måneder på vei løp hun VM i terrengløp. Etter fødselen var hun raskt i gang igjen.

– Dette er veldig individuelt, men jeg lot meg ikke styre, og var ikke redd for å trene. Jeg begynte å trene etter fem dager, og deltok i konkurranse etter en måned. Men jeg var 27 år og hadde konkurrert på høyt nivå.

– Andre er kanskje mye reddere. Mange har lest at man skal hverken det eller det. Det viktigste er å lytte til kroppen, og finne ut hva som er målet med treningen. Det kan bli stressfaktor om man hele tiden tenker at man skulle ha løpt, skulle trent osv. Mange er plaget av mye kvalme. Den eneste gang jeg ikke var kvalm, var når jeg kom meg ut en tur. Trening produserer endorfiner. Det hjelper mot det meste.

Det tok knapt et år før jeg deltok i OL. Alle sa jeg ikke skulle gjøre det, men jeg gjorde det likevel. Etter fødselen gikk jeg mye turer med vogn på høy intensitet.

Best form på slutten

  • Ann Kristin Aafedt Flatland (30)

 

Skiskytter Ann Kristin Aafedt Flatland (30) gikk en to timer lang skitur uken før termin, og forsøkte å løpe for å sette i gang fødselen.

– I starten fikk jeg litt bekkenløsning, og hadde ikke overskudd til å trene. Jeg var med på samlinger frem til vinteren, og forsøkte å holde meg i aktivitet.– Jeg var absolutt i best form mot slutten. Én uke før termin var jeg på en to timer lang skitur. Jeg hadde et avslappet forhold til treningen. På overtid var jeg ute og sprang litt, men det var ikke godt. Jeg skulle prøve å springe ut ungen, og løp i 25 minutter. Det var vondt, med press nedover, så jeg vet ikke hvor lurt det var, men jeg var lei av å vente.

– Etter fødselen begynte jeg å gå litt tur. Jeg følte ikke kroppen var klar til å trene før etter 6 uker, men da var jeg mer klar. Det var mye nytt, følte ikke kroppen klar til å ta imot trening før dette. I starten prøvde jeg bare å få kroppen tilbake og tilvenne meg til en ny hverdag. Etter tre måneder følte jeg at kroppen var i stand til å legge opp for mer trening. Jeg gikk på rulleski, løp, trente noe styrke, men tok det rolig. Jeg tror det er veldig forskjellig fra person til person.

Les flere saker på DN Aktiv

Dæhlie drar inn nye millioner

Derfor oppnår du ikke resultater

- Kvinner må trene hardere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.