- De kan godt løfte tyngre vekter, løpe lengre og generelt gå utover hva de tror de kan, sier personlig trener Anne Thorstensen hos Mykjemeir.

Hun snakker av erf#229 som mangeårig personlig trener. Hun er bekymret for at mange kvinner ikke får bra nok helseeffekt av treningen de bruker mye tid og penger på.

Nysminket og engstelige
Om det er genetisk eller kulturelt betinget er ikke godt å si, men det er en kjensgjerning at de fleste menn ikke er redde for å ta seg helt ut på trening, enten det er styrke eller kondisjonstrening de bedriver. Mange kvinner går derimot like nysminket ut som inn av et treningsstudio. Noen fordi de er engstelige for hva kroppen tåler.

Kvinner må ikke forsterke fordommer om at de er det svake kjønn, mener Thorstensen.

 

- Vi tåler mye mer enn vi tror, sier Thorstensen, som gjerne ser at flere kvinner tar i mye hardere.

Mange kvinner blir forbauset over hvor mye de egentlig kan klare. Vi kan ikke alle være Cecilia Brækhus, ski- og håndballjentene, men de er beviset på at grensene for hva vi tåler er skyhøye.

Skylder på tidspress
Hun viser også til at mange kvinner sliter med tidspress og lett utsetter treningen.

- Jeg har forståelse for at hverdagen er hektisk for mange, men å hoppe over trening er aldri lurt. Skriv det inn i kalenderen din som opptatt tid. Det er like viktig som å pusse tennene. Stå heller opp en halvtime før, eller dropp litt TV titting, for bare 25 minutters intervall i en bakke, eller noen styrkeøvelser på stuegulvet hjelper veldig, sier hun.

God livsforsikring
Forskning viser at kvinner utsetter seg selv for økt helserisiko når de ikke plotter trening inn i hverdagens timeplan. Typiske kvinneplager kan utsettes eller forhindres med daglig fysisk aktivitet.

- Hyppig trening vil blant annet gi bedre hormonbalanse, forebygge benskjørhet og en rekke andre typiske kvinneplager og -sykdommer, poengterer Thorstensen.

Hun får støtte fra forskning.

Tøffere for kvinner
Mange livsstilssykdommer skyldes overvekt. Fra naturens side har kvinner lettere for å bli overvektige enn menn. En av årsakene er at menn har en høyere andel muskler enn kvinner og muskler gir høyere fettforbrenning.

- For å bygge muskler må vi tørre å løfte tyngre med færre repetisjoner og heller flere sett, svært få av oss blir seende ut som muskelbunter av den grunn. Det har vi hverken hormonene eller muskelfibrene til. Ikke bare styrker vi musklene og forbrenningen vår, men både hormonbalansen og bensubstansen bedres betraktelig, sier Thorstensen.

For å bygge muskler må man som kjent ta i så hardt at muskelfibrene brister. Skal man øke kondisjonen må man løpe så raskt at man når nær makspuls. Da vil også kaloriforbrenningen akselererer.

Farlig bukfett
Det er spesielt fett rundt midjen som er helsefarlig.

- Økt bukfett er en viktig faktor i utviklingen av insulinresistens (som medfører diabetes) og hjerte-karsykdommer, opplyser Store Medisinske Leksikon.

- Studier viser også at kvinner med bukfett har en spesielt høy risiko for type 2-diabetes. Kvinner med midjemål over 88 cm har således hele seks ganger høyere risiko for diabetes i forhold til dem med livvidde under 80 cm, opplyser Helsekostopplysningen.no

Ikke minst vil fett rundt midjen spesielt øke risikoen brystkreft drastisk.

Les flere saker på DN Aktiv

Birken-kvinnene holder koken

Bestemoren i Norgestoppen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.