Etter endt arbeidsdag i London er det alltid noen som er klare for en liten tur på puben. Konsulent Agnes Bamford i rådgivningsfirmaet The Results Centre har jobbet i den engelske hovedstaden i 17 år, og kjenner godt til hvordan alkoholkulturen påvirker arbeidslivet der.

- Puben blir sett på som et tredje rom, det er ikke jobb og ikke hjemme. Den betyr mye i den britiske kulturen, og har en slags relasjonsbyggende rolle. Der er det en avslappende atmosfære, og folk åpner mer opp enn på arbeidsplassen, sier hun.

Evige runder med alkohol
Bamford mener man viser åpenhet og gjestfrihet ved å drikke, men innrømmer at dette samtidig skaper et drikkepress i jobbsammenheng.

- De negative sidene er at det oppstår både indirekte og direkte drikkepress. Det at det kjøpes runder skaper et press. Det forventes at det kjøpes runder slik at alle kjøper til alle, og man vil ikke være den som sier nei. Dermed strømmer det alkohol hele veien, sier hun.

Norge er fortsatt mer restriktive når det kommer til alkoholbruk i jobbsammenheng, mener Bamford.

- Her er det greit å drikke i lunsjen, og da er man ikke så effektiv resten av dagen vil jeg påstå. Det gjør det også lett å skjule en avhengighet, sier hun.

- Det finnes nok mange skjulte alkoholikere her. Drikkepresset er større i utlandet, og i denne kulturen er det litt for mange muligheter til å drikke.

Ferieassosiasjoner
Forsker Hildegunn Sagvaag ved Universitetet i Stavanger har intervjuet kvinner som jobber i utlandet om deres forhold til alkohol. Hun kan også fortelle om endringer i drikkemønster blant utstasjonerte nordmenn.

- Mange sa at de ble veldig i feriemodus siden de får masse besøk av nordmenn som kommer på ferie. Da forventes det at det drikkes alkohol. Ofte bor folk i varmere strøk, kanskje med basseng, og da skjer det lett at man får ferieassosiasjoner, som igjen fører til mer drikking enn vanlig, sier hun.

I tillegg fant Sagvaag også ut at mye reising også påvirker alkoholvanene. Mye tid på fly, flyplasser og hotellrom fører for mange til økt alkoholbruk.

- Dette er situasjoner hvor folk lett drikker litt mer enn vanlig fordi det hører til settingen. Flere svarte da at de innså at de måtte bestemme seg for at det å fly måtte bli en alkoholfri sone ellers blir det for mye alkohol, sier Sagvaag.

Setter egne grenser
Bamford er bevisst på sitt eget alkoholkonsum når hun tar turen ut på puben.

- Jeg skiller veldig mellom sosiale og profesjonelle settinger, og drikker aldri mer en et par glass vin i jobbsammenheng. Det viser at jeg er åpen, men samtidig forsiktig med å bli beruset, sier hun.

For å unngå for mye alkohol prøver hun alltid å være en av de første til å kjøpe en runde i baren.

- Da har jeg vist min gjestfrihet, og kan heller droppe senere runder.

Bamford mener det er en fin balanse mellom å vise at du er sosial og åpen for en drink, men ikke ende opp med å drikke for mye.

- Om man sier man er klar for en drink, sier du egentlig ja til å åpne opp litt mer enn hva man gjør innenfor arbeidsplassens fire vegger. Det er mange viktige relasjoner som bygges på puben, og det kan være avgjørende at man er sosial etter jobb, sier hun.

- Sjefene bør vise måtehold selv
Pubkulturen i England legger et stort ansvar på britiske sjefer.

- Sjefene bør vise måtehold selv, og ikke la drikkekulturen ta overhånd, sier Bamford.

Hun kjenner til folk som har fått et alkoholproblem som følge av drikkekulturen.

- Jeg har opplevd folk som fortsetter å drikke hjemme etter at man går hjem fra puben, og jeg kjenner til folk som drikker hver dag. Det er et problem som har blitt skapt av denne kulturen. I flere miljøer eksisterer det nok kulturer som skaper alkoholavhengighet, sier hun.

Les mer:
- Sjefen kan skape en fyllekultur
Sliter med bakfyll på jobb

Drikker mye - trener mest
- Sjefen kan skape kultur for arbeidsnarkomani (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.