Mange tidligere ansatte i olje- og gassektoren på Sørlandet blir sykmeldt straks de blir arbeidsledige.

- Vi merker mye bekymring og pessimisme blant disse arbeidstakerne, og vi merker et økende antall som er permitterte og har fått varsel om oppsigelse, sa leder av Fastlegeforeningen i Aust-Agder, Bodil Aasvang Olsen til NRK i forrige uke: Flere arbeidsledige i oljesektoren blir syke

- Jeg tror mange blir syke av å miste jobben, sier professor Mari Rege til DN.

Sammen med Kjetil Telle i Statistisk sentralbyrå (SSB) og Mark Votruba (Case Western Reserve University) har Rege, som er professor i økonomi, Handelshøgskolen ved UiS og ESOP ved UiO, forsket på hva som skjer med dem som opplever nedbemanning og familiene deres.

Til deres store overraskelse viste analysene at det å jobbe i en bedrift som nedbemanner, gir en betydelig økning i sannsynligheten for å dø.

Les mer her: Jobbtap rammer menn mye hardere dnPlus

- Nedslående resultater - som nesten kan være vanskelige å tro

- En rekke studier tyder på at det er en stor psykisk belastning for menn å miste jobben. For eksempel viser flere studier hvordan jobbtap øker bruk av antidepressiva midler og innleggelse på sykehuset for psykiske lidelser, sier Mari Rege.

Hun peker på at deres undersøkelse, som analyserte norske registerdata fra SSB, viser at jobbtap gir økt sannsynlighet for å bli uføretrygdet.

- Som ventet ser vi at eldre arbeidstakere er spesielt berørt, men vi ser også en betydelig økning i uføretilgang blant unge arbeidstakere som opplever nedbemanning. Analysene våre viser også at diagnoser knyttet til stressrelaterte sykdommer og depresjoner er spesielt utbredt blant uføretrygdede som har opplevd nedbemanning, utdyper hun.

Korrigerer for seleksjon

- Er dette et problem «snudd på hodet», det vil si at mange arbeidsgivere benytter muligheten til å kvitte seg med ansatte som har hatt mye sykefravær tidligere?

- Et godt spørsmål. Heldigvis har vi et lovverk i Norge som skal motvirke denne type seleksjon. I studien vår korrigerer vi uansett for seleksjon, og finner likevel at jobbtap gir økt sannsynlighet for å bli uføretrygdet. Jeg tror altså ikke at observasjonene til Nav har en motsatt årsak-virkning-forklaring, sier professor Mari Rege.

Fredag kom tallene for registrert ledighet fra Nav. 300 flere personer ble helt ledige i februar.

Nå kan vi se tendenser til økt ledighet blant flere yrkesgrupper. Utslaget er ikke så tydelig ennå, men det vil komme, ifølge Kyrre Aamdal:

Seniorøkonom: Ledigheten begynner å spre seg til flere yrker  

Les også på DN.no:

Subsea 7 får milliardkontrakt

- Kunngjøringen fra Venezuela viser bare hvor stort finansielt press de lever under

- Dette er helt spinnvilt altså

Se DNTV: Hadde aldri tid til å trene

Hadde aldri tid til å trene
01:30
Publisert:
 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.