- Dette er helt spinnvillt altså, sier eiendomsmegler Anders Nykkelmo Solem i iHus til DN.

Denne uken solgte han en 29 kvadratmeters leilighet på Sagene i Oslo til 2,79 millioner kroner inkludert fellesgjeld. Prisantydningen var på 2,32 millioner kroner inkludert fellesgjeld.

Det tilsvarer en kvadratmeterpris på nærmere 100.000 kroner, betydelig høyere enn den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på like under 60.000 i området.

- Området har tidligere vært litt glemt. Flere har fått opp øynene for det nå. Det er jo en kjempesentral beliggenhet midt i smørøyet, sier Solem.

Han viser til at interessen for leiligheten var stor. Mellom 40 og 50 personer kom på visning og det var til sammen fem personer med i budrunden.

- Det ble fullt, understreker Solem.

Lite som tyder på at prisveksten avtar

Prisutviklingen i boligmarkedet i Oslo har vært kraftig de seneste årene. Det vekker blant annet bekymring hos meglere, Forbrukerrådet og økonomer.

Se flere eksempler på boliger som har blitt solgt til ville priser:

- Nå går det mot prisnivåer i London, Paris og nærmer seg Manhattan  

Solgte 17 kvm til over to mill.: - Det er jo en kjempepris  

- Innmari hektisk. Det rant inn med bud, telefoner og sms

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) viser til at tilbudet av boliger er for lavt til å møte etterspørselen i hovedstaden.

- Det er veldig lite som tyder på at dette vil avta i vesentlig grad i Oslo, sier han til DN.

Må dårligere økonomi til

Torsdag viser en ny undersøkelse fra Norges Bank at det fremover ventes en svakere lønnsvekst, samt en høyere prisvekst. Geving peker imidlertid på at husholdningenes forventninger om lave renter veier tyngre enn de svake utsiktene til lønnsvekst fremover.

- Jeg klarer ikke å se den store oppbremsingen, sier han.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. (Foto: Fredrik Bjerknes)
Ifølge ham må det høyere arbeidsledighet til i Oslo før boligetterspørselen blir mindre.

- Det som skal til er at folk begynner å føle at man går fra usikkerhet til en visshet om at økonomien blir dårligere og at man kan få utfordringer med å betale gjelden. Får vi den type psykologi i boligmarkedet, vil det påvirke etterspørselen, sier Geving.

Ferske tall torsdag viser et rekordhøyt salg av nye boliger på Østlandet. Det har lenge vært mye snakk om at det trengs å bygge mange flere boliger i Oslo. Geving tror dette er løsningen på lengre sikt.

- Man må bare kjøre på for å få bygget tilstrekkelig. Slik som det er nå ligger vi såpass bakpå at det ikke løser problemer for prisene på kort sikt, sier han.

- Hinsides og kø i døren

Eiendomsmegler Solem trekker også frem det store underskuddet av boliger i Oslo.

- Det er alt for få boliger til å mette etterspørselen, det er helt klart. Likevel merker vi tendenser til at folk har litt mer is i magen nå enn tidligere. Det er ikke hundre på visning lenger, men kanskje 50, sier han.

Eiendomsmegler Anders Solem i iHus.
Eiendomsmegler Anders Solem i iHus. (Foto: iHus)
Solem merker imidlertid at de som kommer på visningene eller byr på leiligheter er veldig klare for å kjøpe.

- Det er noe lavere besøk på visning, men det er fortsatt helt hinsides og kø i døren, sier han.

- Tror du noen vil oppleve det som lokkepriser når små leiligheter ofte går så høyt over prisantydning? Bør de prises høyere?

- Meg bekjent er dette den leiligheten i denne gården som har vært priset høyest noensinne hva gjelder prisantydning og takst, sier megleren.

Boligprisstatistikken for februar blir lagt frem i neste uke. Følg med på DN.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om eiendom:

- Det skal bygges veldig, veldig mye mer for at boligprisene skal falle

Boligkjøperne vil vite alt om naboen

Dette var landets dyreste fjellhyttemarked ifjor

- De kan ringe meg, så skal jeg forklare dem hvordan de i enkelte tilfeller burde bygge

Se DNTV: Tips til hva du skal se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert: