Tallknuserne i DNB Markets venter fortsatt en svekkelse av norsk økonomi, og at oljeinvesteringene når toppen i løpet av året. Samtidig skyves nedgangen i boligprisene til neste år.

Det fremgår av reviderte makroanslag som offentliggjort onsdag.

Som påpekt i januar, viderefører DNB Markets sine vurderinger:

* Norsk økonomi mister fart med lavere vekst i privat forbruk og lavere boliginvesteringer, og etter hvert også nedgang i oljeinvesteringene.

* Svakere vekst og en moderat oppgang i arbeidsledigheten tilsier et moderat fall i boligprisene.

* Lavere reallønnsvekst og en forsiktig oppgang i produktiviteten holder innenlandsk inflasjon lav, men inflasjonen trekkes opp i år av fjorårets kronesvekkelse.

* Norges Banks styringsrente ventes å bli holdt uendret til etter sommeren 2015.

- Stort sett har utviklingen gått ganske godt i tråd med det vi anslo i begynnelsen av året. Det har ikke skjedd noe som har endret våre vurderinger og hvordan utviklingen fremover blir. Økonomisk vekst, arbeidsledighet og inflasjon er fortsatt som forventet, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

DNB Markets anslår en vekst i fastlands-BNP på 2,0 prosent i 2014, fallende til 1,8 prosent i 2015. Deretter ventes det at veksten "gradvis tar seg opp".

Haugland mener det i hovedsak er de sterke impulsene til oljesektoren som har preget norsk økonomi etter finanskrisen, som har snudd fra sterkt positive til mildt negative.

Seniorøkonom Kjersti Haugland, DNB Marketsl.
Seniorøkonom Kjersti Haugland, DNB Marketsl. (Foto: Per Thrana)
 

- Lavere investeringer fra norsk sokkel, får konsekvenser for bedrifter i fastlands-Norge. Vi har toppen bak oss og skal ned mot 90 dollar oljefatet innen 2020, sier hun.

OECD la tirsdag frem sine oppdaterte utsikter der veksten i industrilandene anslås til henholdsvis 2,2 og 2,8 prosent i 2014 og 2015, en justering på 0,1 prosent ned og opp respektivt. Veksten for fastlands-Norge anslås til 2,3 prosent i år og 2,8 prosent i 2015.

Les også: OECD venter moderat tempo globalt

DNB venter at abeidsledigheten øker til 4,1 prosent neste år og 4,2 prosent i 2016. Kjerneinflasjonen ventes å bli 2,3 prosent i år, men stabilisere seg rundt 2,0 prosent årene etter. Samlet inflasjon anslås til 2,0 prosent i år.

Oljeinvesteringene som vekstfaktor ventes å avta. Mens SSBs februartelling for oljesektoren kan tyde på at oljeselskapene planlegger en nominell investeringsvekst i år på 7 prosent, venter DNB en vekst på fem prosent i år og et fall på -3 prosent de neste årene.

Boliginvesteringene som vekstfaktor ventes ebbe ut. Mens 2013 så en vekst på 6,4 prosent, ser DNB en nedgang på 2,0 prosent i 2014, og ytterligere -4,5 prosent neste år.

Forbruksveksten avtok i 2013, og steg 2,1 prosent mens spareraten var opp 9,0 prosent. DNB venter en økning i forbruket på 2,2 prosent i 2014, og at økte skattelettelser bidrar til økt forbruk og sparing neste år.

"Spareraten ventes å forbli høy grunnet pensjonssparing og høy gjeld", heter det.

I januar la DNB Markets til grunn en boligprisnedgang på 4 prosent i år. Dette revideres til en prisoppgang på én prosent, mens et fall på 2,3 prosent ventes neste år.

Les også: Tror ikke lenger på boligprisfall i år

"Lavere inntektsvekst og økt arbeidsledighet, trekker prisene ned, mens lavere boliginvesteringer virker motsatt", skriver DNB-økonomene.

Renten ventes urørt frem til september 2015.

Les også:
Knalltall sender Storebrand rakt opp

Hevder Danske Bank vurderer å droppe Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.