Den globale økonomien ventes å vokse i et moderat tempo i 2014 og 2015.

Det fremgår av OECDs World Economic Outlook-rapporten publisert tirsdag.

Aktiviteten i OECD-økonomiene vil bli styrket av lempelig pengepolitikk, støttende finansielle forhold og mindre finanspolitiske innstramminger.

Ledigheten ventes imidlertid kun å falle moderat, hvor det anslås at det vil være 11,25 millioner flere arbeidsledige ved utgangen av 2015 enn før finanskrisen. Inflasjonspresset anslås å være dempet.

Veksten i mange store fremvoksende økonomier anslår OECD at vil forbli beskjeden relativ til tidligere nivåer med strammere finans- og kredittforhold. I tillegg demper også tilbudsbegrensninger den potensielle produksjonsveksten.

OECD mener det er nødvendig at pengepolitikken forblir lempelig, spesielt i eurosonen, hvor et nytt rentekutt er berettiget gitt den lave inflasjonen.

I Kina er det behov for en ytterligere lempelse av pengepolitikken.

Den planlagte neddempingen i den finanspolitiske konsolideringen i USA og i noen eurosoneland er berettiget, men i Japan bør konsolideringen fortsett gitt det høye nivået på statsgjelden, mener OECD.

OECD ser videre fortsatt behov for gjennomføring av strukturelle reformer i alle økonomier.

Det vises til fortsatt vesentlig risiko, som fortsatt er på nedsiden til tross for bedre utsikter.

Varigheten av en nedkjøling i Kina og sårbarheten av landets banksystem er usikker. I eurosonen er det risiko for at inflasjonen kan svekke seg ytterligere hvis veksten skuffer.

USA

OECD venter at den økonomiske veksten i USA vil ta seg opp i 2014 når effektene av det dårlige vinterværet forsvinner, men tar ned vekstanslagene for 2014.

Det fremgår av OECDs seneste «Economic Outlook», offentliggjort tirsdag sammenlignet med rapporten fra november.

I november ventet OECD en reel BNP-vekst i USA i 2014 på 2,9 prosent, mens de nå ser en vekst på 2,6 prosent. For 2015 har de hevet anslaget fra 3,4 til 3,5 prosent.

OECD mener den lempende pengepolitikken er passende gitt slakket i arbeidsmarkedet. Ettersom den økonomiske situasjonen normaliseres venter de at pengepolitikken blir mindre lempende og at rentene begynner å øke i midten av 2015.

Finanspolitikken anser de nå som en mindre brems på veksten enn tidligere etter budsjettavtalen og usikkerheten er lavere etter gjeldstaket ble hevet. Etter 2015 tror OECD presset om å kutte i offentlige utgifter vil gjenoppstå.

«Det understreket betydningen av å utvikle en strategi på mellomlang sikt for å sikre finanspolitisk bærekraft», heter det.

Husholdningens finansielle situasjon er bedret og anses som en oppside risiko for vekstanslagene fordi det kan redusere spareraten og øke forbruket mer en anslått.

Europa

OECD venter at den økonomiske aktiviteten i euroområdet vil fortsette å øke i 2014 og 2015, men farten vil fortsatt være moderat, og inflasjonen dempet.

Det fremgår av OECDs World Economic Outlook-rapporten publisert tirsdag, sammenlignet med rapporten fra november.

OECD tar opp BNP-anslagene for 2014 og 2015 fra henholdsvis 1,0 og 1,6 prosent til 1,2 og 1,7 prosent. Derimot tar de ned anslagene for inflasjonen fra 1,2 prosent i 2014 og 2015 til henholdsvis 0,7 prosent og 1,1 prosent.

I de mer sårbare landene er det særlig stramme kredittforhold og høy gjeld som demper den økonomiske aktiviteten.

OECD mener Den europeiske sentralbanken (ESB) bør redusere rentene ytterligere gitt den svært lave inflasjonen og risikoen for deflasjon.

I tillegg mener OECD det kreves ukonvensjonelle tiltak dersom inflasjonen ikke returnerer til sentralbankens mål, eller om et deflasjonsscenario truer.

Les også:
Økokrim-razzia hos TGS  
Risikofaktorene som kan true norsk økonomi
Asia i dag: Ikke lenger et spørsmål om «hvis» eller «når»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.