Oslo Børs faller tilbake mandag. Oppmerksomheten rettes mot Cermaq og Fredriksen-selskapene.

I helgen ble det kjent at Fredriksens tidligere nære medarbeider Tor Olav Trøim har trukket seg fra styrene i Marine Harvest, Seadrill og Archer.

Dermed er Trøim ute av samtlige styreverv i selskaper dominert av John Fredriksen. Trøims overraskende trekk kommer etter at John Fredriksen i begynnelsen av september solgte det vesentlige av sin aksjepost i gassrederiet Golar LNG, et selskap som Trøim har eierinteresser i.

- Vi har aldri kommunisert til media eller aksjemarkedet hvilke investeringsbeslutninger vi tar. Når det gjelder salget i Golar så valgte selskapet en mer spekulativ strategi, som vi var uenig i. Vi vil heller fokusere på Seadrill, som har en solid kontraktsreserve og hvor vi ser store muligheter for fremtiden, sier John Fredriksen til Dagens Næringsliv.

 

Allerede fredag ble det kjent at Trøim trakk seg fra styret i riggselskapet Seadrill. Det førte til at aksjen falt kraftig på Oslo Børs. Aksjen falt ytterligere i amerikansk handel på New York-børsen.

  • Mandag åpner Seadrill ned 3,1 prosent etter å ha falt 4,1 prosent fredag.

I løpet av helgen ble det også klart at Fredriksen trekker seg fra styrene i lakseoppdretteren Marine Harvest og brønnteknikkselskapet Archer.

Samtlige av de Fredriksen-dominerte selskapene på Oslo Børs faller også mandag morgen:

  • Marine Harvest er ned 2,2 prosent til 87,70 kroner.
  • Frontline faller 4,4 prosent til 8,80 kroner
  • Norhtern Offshore er ned 0,5 prosent til 11,05 kroner
  • Deep Sea Supply faller 1,3 prosent til 8,50 kroner.
  • Golden Ocean faller 2,5 prosent til 8,89 kroner.
  • Archer faller 2,0 prosent til 8,86 kroner.

Følg alle aksjene i DNs børs og markedssider.

Stiger over budprisen

Før børs meldte Cermaq at Mitsubishi har lagt inn et bud på samtlige utstedte aksjer i Cermaq på 96 kroner pr aksje. Til sammenligning sluttet Cermaq-aksjen på 84 kroner fredag. Styret i Cermaq anbefaler enstemmig det frivillige kontanttilbudet.

Tilbudet på 96 kroner pr aksje i Cermaq verdsetter den totale aksjekapitalen i Cermaq til 8,88 milliarder kroner på fullt utvannet basis.

Staten er innstilt på å selge Cermaq-aksjer. Det fremgår av en pressemelding fra departementet mandag.

Prisen i tilbudet representerer en premie på 14,3 prosent i forhold til Cermaqs sluttkurs den 19. september 2014 og en premie på 18,3 prosent i forhold til volumvektet gjennomsnittskurs siste tre måneder, beregnet fra den 19. september 2014 som er den siste handelsdagen før offentliggjøringen av Mitsubishi Corporations tilbud.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,66 prosent til 614,91 poeng.

Les også:

Fra hyllest til brudd  

«Money talks, bullshit walks»

Brudd mellom Fredriksen og Trøim  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.