Den kinesiske importen falt med en femtedel (19,9 prosent) i januar sammenlignet med ifjor. Det var forventet at kinesiske raffinerier ville øke oljekjøpene for å bygge opp strategiske reserver. Dette har skjedd i mindre utstrekning enn forventet.

Merkelige statistikker

Kinesiske myndigheter har tilgang til underlagsmaterialet i flere dager før statistikker blir offentliggjort. Handelsstatistikkene fra helgen forklarer hvorfor reservekravet til bankene overraskende ble kuttet med 0,5 prosentpoeng i forrige uke.

- Dette er merkelige statistikker. Importstatistikkene tyder på en betydelig svekkelse for industrisektoren. Første kvartal ser ut til å bli forferdelig, sier Kina-økonom Andrew Polk ved Conference Board i Beijing til Reuters.

Kuttet i bankenes reservekravet er et forsøk på å øke utlån og skape høyere aktivitet i den kinesiske økonomien – seks-syv uker før årets første kvartal er over. Tiltaket vil tilføre den kinesiske økonomien rundt 750 milliarder kroner i frisk likviditet.

De neste par ukene vil det være lavere aktivitet i industrien da Kina vil feire tradisjonelt nyttår.

En nedbryting av statistikkene viser at den kinesiske kullimporten falt med 40 prosent. Importen av olje – målt i volum – var nesten åtte prosent lavere enn ifjor.

Dette er overraskende da Kina økte oljeimporten mot slutten av fjoråret og eksperter trodde at landet ville øke de strategiske oljereservene når oljeprisen var lav.

Under press

Eksporten falt med 3,3 prosent i januar. Dette er en kraftig svekkelse sammenlignet med i desember, da eksporten økte med nesten 10 prosent. Det var forventet en vekst på mellom fire og seks prosent.

«Den kinesiske produksjonssektoren er under stort press som følge av at den eksterne og innenlandske etterspørselen fortsatt er svak», skriver den australske banken ANZ i en rapport.

Kinesiske myndigheter advarer om at en undersøkelse de har foretatt mot eksportørene viser økt pessimisme.

«Denne viser at eksporten vil møte nytt press i første kvartal og begynnelsen av andre kvartal», heter det i pressemeldingen fra kinesiske tollmyndigheter.

Årets to første måneder er alltid vanskelig å forutse for kinesiske myndigheter og økonomer da kinesisk nyttår avholdes på ulike tidspunkter.

- Jeg tror vi bør se på januar og februar samlet for å få et riktig bilde, sier Kina-økonom Larry Hu hos finansinstitusjonen Macquarie til The Australian.

Dessuten er det vanskelig å sammenligne med fjorårets statistikker da kinesiske eksportører forfalsket fakturaer ved inngangen til året for å gi inntrykk av at de hadde høyere eksport. Dette ble gjort i forventning om at den kinesiske valutaen ville styrke seg.

Det kinesiske handelsoverskuddet økte til 60 milliarder dollar i januar. I fjor fikk Kina et handelsoverskudd på 382,5 milliarder dollar – 123 milliarder dollar høyere enn i 2013.

Forsøkte å kaste statsminister

Partikolleger prøvde å kaste Australias statsminister Tony Abbott på mandag morgen, men forsøket mislyktes. 39 av 100 delegater stemte for å kaste Abbott. Han kritiserte partikollegene, men lovte å se fremover.

- Vi har håndtert dette og lagt det bak oss. Når det velges en regjering og en statsminister fortjener velgerne at disse forblir inntil velgerne ombestemmer seg, sa Abbott.

Politiske analytikere er ikke overbevist om at regjeringspartiet har lagt dette bak seg.

- Det tyder på fortsatt ustabilitet når 40 prosent av partiet har uttrykt mistillit til deg. Jeg tror at spekulasjoner rundt ledelsen i partiet vil fortsette inntil Abbott forsvinner, sier professor i statsvitenskap ved University of Sydney, Rod Tiffen, til Reuters.

Slutten for BitCoin?

Verdien på den digitale valutaen BitCoin har falt med over 70 prosent det siste året og omsettes nå til 250 dollar. Verdien av BitCoin-transaksjoner forventes å mer enn halveres i år til 30 milliarder dollar, ifølge en rapport fra Juniper Research.

«Nedgangen skyldes en kombinert effekt av kollapsen i omsetningsledd, tyveri av BitCoin og regulatoriske bekymringer rundt bruk av disse valutaene ved ulovlige transaksjoner», skriver Juniper.

- Kollapsen av Mt. Gox, hvor BitCoin ble omsatt, understreket behovet for bedre teknologi og sikkerhetskontroll for BitCoin-børser. Dette viste hvor sårbart det er, sier konsernsjef Adam Tepper hos Independent Reserve til CNBC.

Kinesisk dollar-konkurrent

Den australske sentralbanksjefen oppfordrer lokale selskaper om å gjøre seg klare til å akseptere oppgjør i kinesiske yuan – og ikke amerikanske dollar. Kina er i ferd med å internasjonalisere sin egen valuta og lar lokale banker spille en nøkkelrolle.

- Dette er viktig. I det lange løp vil kinesiske selskaper i økende grad ønske at oppgjør overfor australske selskaper foretas i kinesiske yuan. I dag gjøres det meste i amerikanske dollar. Kina er en stor handelsnasjon og det vil være svært overraskende om vi ikke ser økte bruk av yuan, sa Glenn Stevens på mandag.

Markedene

Det er blandet utvikling på de asiatiske aksjemarkedene. Investorer prøver å tolke de siste handelsstatistikkene fra Kina og hva dette betyr for landets handelspartnere. Eksporten falt med over tre prosent og importen med nesten 20 prosent.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

 

Les også: Svak start på 2015 i Kina

 

Asia i dag: Frykter global valutakrig
 

Kina, India og Russland skal samarbeide om en ny verdensorden