Da Statoil helt på tampen av 2011 sikret seg letearealer i Angola, uttalte letedirektør Erling Vågnes at det var "et av de mest attraktive gjenværende leteområdene på planeten". Den gang var størrelsen på signaturbonusen holdt hemmelig, men i bærekraftsrapporten for 2012 opplyses det at Statoil betalte 3,1 milliarder for operatørskapet i to blokker og partnerskap i tre andre, i Angola.

Signaturbonus forklares med at land ønsker seg forhåndsbetaling for oljevirksomhet, i det myndighetene gir tilgang til nytt leteareal. Summen skal ha sammenheng med forventede utvinnbare ressurser.

i 2011 betalte Statoil bare 5 millioner i signaturbonuser, mens summen i 2010 var på en halv milliard.

Les mer: Statoil får operatørskap i Angola

I USA er deler av de seks milliardene gått til sikring av lisenser, hovedsakelig i Mexicogulfen og Marcellusområdet, opplyser Bård Glad Pedersen, pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet.

Statoil er en del av Utvinningsindustriens åpenhetsinitiativ (EITI) og betalte 60.000 dollar til organisasjonen i fjor. Statoil gir finansiell informasjon om virksomheten i Aserbadjan, Indonesia, Kazakhstan, Nigeria, Norge, Tanzania og Irak.

I løpet av 2012 fullførte Statoil en risikogjennomgang av alle prosjekter med tanke på korrupsjon, går det frem av bærekraftrapporten.

Statoil opplyser også i rapporten at de brukte 10,9 millioner kroner på lobbyvirksomhet i Brussel og Washington DC. Selskapet deler informasjonen som del av lobbyregister i både USA og EU.

Les om Statoils geologers sammenkobling av mulighetene i Brasil og Angola: - Det var ingen som så sammenhengen (Fra februar 2012)

Les mer om omstridte signaturbonuser:

Oljemilliarder på elitekontoer (Fra 2008)

Statoil ga én milliard til diktatorer (Fra 2008)

Giffen ordnet "biffen" for Statoil (Fra 2008)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.