Onsdag morgen ble det kjent at Helge Lund slutter i toppjobben i oljeselskapet Statoil. Nå må selskapet seg seg om etter en ny toppsjef.

- Slik som Statoil har utviklet seg, med en betydelig portefølje internasjonalt, så er dette en internasjonal toppjobb. Det betyr at det er få, om noen, nordmenn som har tilsvarende erfaring, sier leder Per Inge Hjertaker i rekrutteringsselskapet Headvisor.

- Jeg tenker at det for denne stillingen må gjøres et arbeid på toppledernivå globalt og at det vil føre til  ytterligere internasjonalisering og globalisering av Statoil.

- Statoil har en stor eier, som er staten, som vil ha et ord med i laget. Tror du de helst vil ha en norsk toppsjef?

- Det vil overraske meg om de vil traske rundt i den samme andedammen som vi har. Jeg tror også staten vil være interessert i å utvikle verdiene i Statoil gjennom å ha toppledere som matcher denne utfordringen.

Tre topp-kandidater

Hjertaker mener det er tre norske kandidater, med erfaring fra energibransjen, som umiddelbart peker seg ut som mulige kandidater for toppjobben i Statoil:

  • Øystein Løseth, toppsjef i svenske Vattenfall
  • Jørgen Kildahl, konserndirektør i tyske energi Eon
  • Pål Kibsgaard, konsernsjef i oljeservicegiganten Schlumberger

- Jeg tror det er viktig at det er noen som kan se Statoil utenfra som kommer inn og har toppledererfaring i internasjonale selskaper, sier Hjertaker.

- Hva med interne kandidater?

- Det er sikkert mange flinke folk i Statoil, men jeg tror det blir viktig å se det utenfra. Og som Helge Lund selv sa; det er en tid for alt. Og mange av dem som er toppledelsen i Statoil i dag har vært der i mange år. Jeg tenker at fornyelse blir viktig, sier Hjertaker.

Hodejeger Lars Esholdt i Esholdt Executive Search trekker også frem toppsjef Jon Reinhardtsen i seismikkselskapet PGS som en mulig kandidat til toppjobben i Statoil.

- Han har en global tilnærming og er definitivt en interessant person å se på, sier Esholdt.

Han setter pengene på at den neste Statoil-sjefen blir en nordmann med erfaring og kompetanse fra et utenlandsk selskap.

- Kan man forestille seg en amerikansk toppleder i Statoil? Det er kun fem-seks år siden at man tok en beslutning i Statoils styre om at styremøtene skulle gjennomføres på engelsk. Så jeg tror ikke man er der. Jeg tror man vil gå for en konsernsjef fra den nordiske kulturkretsen, sier Esholdt.

- Jeg tror det er svært mange gode grunner til å velge en nordmann for å kunne manøvrere i skjæringspunktet mellom offentlig og privat sektor på den måten det gjøres i Norge. Det er en veldig spesiell ting som ikke mange ville klart, sier Esholdt.

Kvalitetsstempel

Lund forlater Statoil for å ta over toppjobben i den britiske BG Group. Både Esholdt og Hjertaker mener dette må ses på som et kvalitetsstempel på norske toppledere.

- Jeg synes dette viser at han har levert. At vi kan produsere toppledere i Norge er bra. Vi må se positivt på at han har fått en internasjonal toppjobb, sier Hjertaker.

- Helge Lund er et norsk produkt som er dyrket frem i Norge, påpeker Esholdt.

- Hvis han bare skulle tenkt på grådighet og penger, så kunne han gjort det for ti år siden. Han har lov til å gjøre det nå. Nå har han sittet i ti år. Ikke det at han har vært dårlig lønnet, men det viser hvilke krefter vi jobber mot når han får en langt bedre lønns- og insentivpakke. Men hvis jeg hadde vært norsk - noe jeg ikke er - så hadde jeg vært riktig stolt. Nettopp fordi han er hjemmedyrket, legger han til.

Alt om Helge Lunds avgang:

Lund blir toppsjef i britiske BG

Denne mannen blir Helge Lunds vikar

- En nesten umenneskelig prestasjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.