Doha-forhandlingene kollapset søndag, og ekspertene ventet at det skulle sende oljeprisen mot en ny, kraftig nedtur.

En rekke store oljeprodusenter, både i og utenfor oljekartellet Opec, møttes til forhandlinger om produksjonsfrys i Qatars hovedstad over helgen.

Storbanken Barclays’ økonomer hadde ventet at oljeprisen skulle falle til 30 dollar fatet dersom forhandlingene skuffet, men siden fredag er oljeprisen så langt ned omlag to dollar.

I en oljemarkedsrapport i kjølvannet av møtet skriver Barclays at «uplanlagt driftsstans i oljeleveranser og avdempet produksjonsvekst utenfor Opec» hindret oljeprisfall etter forhandlingskollapsen i Doha.

I hovedsak trekker økonomene frem følgende:

  • Oljestreiken i Kuwait, som ifølge det statlige oljeselskapet Kuwait Oil Company falt oljeproduksjonen til 1,1 millioner fat på søndag – ned fra rundt tre millioner fat til daglig.
  • Midlertidig stopp i oljeproduksjon i Nigeria, en oljeledning i Brass-regionen tok fyr fredag, som stoppet oljeeksport på 142.000 fat per dag
  • Midlertidig stopp i oljeproduksjon i Canada, etter en lekkasje ved Primrose-feltet i mars. Feltet produserer om lag 100.000 fat per dag

Streiker er lov i Kuwait, men lovene i landet gjør at større streiker sjelden varer over lang tid. Barclays’ økonomer venter at oljestreiken i Kuwait snart vil være over, og at oljeprisen kan falle mot 30 dollar fatet igjen dersom den snart tar slutt.

- Overraskende lite prisfall

- Det er fortsatt overraskende lite prisfall, jeg tror ikke vi er helt ferdig med fallet ennå. Streik i Kuwait hjelper nok til å holde prisen litt oppe, sier sjef for råvareanalyse Bjarne Schieldrop i SEB til TDN Finans mandag.

- Jeg regner med at de vil finne en løsning på streiken relativt fort, det er enorme summer på spill, sier Schieldrop og støttes av oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets som skiver i en oppdatering at slike streiker pleier i å bli løst raskt i Midtøsten.

Schieldrop ønsker ikke å spekulere i hvor mye oljeprisen kan falle de nærmeste dagene.

- Det vil være rart hvis vi ikke kommer under 40 dollar fatet, sier han og utelukker samtidig ikke større fall med henvisning til store spekulative posisjoner som har bygget seg opp i markedet før møtet.

Politisk spill

- Politikk trumfet økonomi. Doha-møtet avslørte den politiske konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran, som til slutt fordømte forhandlingene, skriver Barclays i en rapport like etter Doha-møtet.

Saudi-Arabia endret holdning i siste liten og Iran trakk plutselig tilbake sin representant. Dermed falt en avtale om frys i oljeproduksjon falt sammen.

- Saudi-Arabia har vært veldig tydelig på at det ikke blir noen avtale uten Iran, sier Schieldrop.

Schieldrop mener man må skille mellom det som er økonomiske og politiske mål for Saudi-Arabia i det de gjør. Slik kan man se på frysdiskusjonen som ene og alene politisk motivert, og ikke økonomisk motivert fra saudiernes side.

- Målet er at alle skal peke mot Iran og si at det er deres skyld at avtalen ikke ble noe av og at oljeprisen faller. Samtidig sår man splid mellom Russland og Iran, og Iran og Venezuela, sier Schieldrop til TDN Finans.

Hold deg oppdatert på oljepris og aksjemarkedet på DN Investor

Les mer om dette på DN.no:

Dette kan få oljeprisen til å stupe igjen

Mange tusen oljearbeidere varsler streik i Kuwait

EIA ser høyere oljeforbruk  

Les også på DN.no:

Bergens-reder tapte over en halv mill. om dagen i fem år. Nå er det «all time high»

Saudi-Arabias fryktede religionspoliti mister makten  

Norge har ennå ikke produsert halvparten av olje- og gassressursene  

Elizabeth Holmes (32) kan bli utestengt i to år  

- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning

Har du fått med deg denne? 
Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: - Når prisen er høy, så skal alle investere og de betaler hva som helst. Når prisen faller, vil ingen investere.

&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljeprisen" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Saudi-Arabia" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Iran" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Doha" relevance="0.2"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.