Oljeprisen stuper, den norske kronen svekker seg og Oslo Børs faller til så lave nivåer at aksjer er i ferd med å bli billig, mener eksperter.

Oljeprisen falt under 60 dollar fatet tirsdag. Det er det laveste nivået siden finanskrisen. Kronekursen fortsatte også fallet mot dollar, euro og pund, og kronen var tirsdag like mye verd som svenskekronen.

På Oslo Børs var det en liten berg-og-dalbane. Det endte til slutt i minus 1,1 prosent.

Blant tungvekterne som falt var Norwegian i kjølvannet av Bjørn Kjos’ aksjesalg. Andre aksjer som trakk ned var DNB, Marine Harvest og Orkla. Når vi skriver 16. desember er Oslo Børs’ hovedindeks ned 2,30 prosent for året. Det gjør børsåret til det sjette svakeste på 19 år.

«Billig»

Nå mener forvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Kapitalforvaltning at Oslo Børs har falt såpass mye at den nærmer seg billigsalg.

– I high yield er det ganske stille, sier analysesjef i Nordea Markets Lars Kirkeby.
– I high yield er det ganske stille, sier analysesjef i Nordea Markets Lars Kirkeby.
– Vi hadde ikke en høyt priset børs, men en greit priset børs som nå har sklidd mot billig. Det bør bli et brukbart 2015 og 2016, sier forvalteren.

Oljeaksjer har fått seg en trøkk, men også her ligger det en betydelig potensiell oppside, mener han.

– Flere oljeserviceselskaper handles på nivåer vi ikke har sett før. Hvis oljeprisen stiger igjen, er det flere doblingskandidater. Men de må gjennom noen vonde år med lav inntjening før det snur.

Cocktailen av lave renter, svak krone og lav oljepris gjør at eksportrettede selskaper utenom de oljerelaterte vil gjøre det godt resultatmessig. Todelingen av norsk økonomi, mellom et oljetungt A-lag og nedbygging av øvrig eksportindustri, har stoppet opp, kanskje til og med snudd, mener Nielsen.

– En tiårig boom i olje har beveget seg mot en lavkonjunktur på bare ett år. Kronesvekkelsen gjør at Fastlands-Norge er på vei til å bli konkurransedyktig kjappere enn mange hadde trodd. For norsk eksport er jo dette strålende, sier han.

Optimisme

Et faresignal Nielsen trekker frem er hvis oljeprisen blir liggende under 60 dollar fatet.

Oljeprisen er alfa og omega. Det gjenstår å se hvor kjapt den normaliserer seg sier aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier Kim Evjenvth.
Oljeprisen er alfa og omega. Det gjenstår å se hvor kjapt den normaliserer seg sier aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier Kim Evjenvth. (Foto: Stian Lysberg Solum)
– I 2009/10 falt oljeprisen kraftig, men steg kjapt igjen. Hvis oljeprisen blir liggende på 50 dollar, og det vedvarer i lang tid, blir det tøft å vende seg til for energirelaterte selskaper, sier Nielsen.

– Mange aksjer utenom olje begynner å bli billig, sier aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier.

Han trekker frem Hydro, Yara og Borregaard som alle er eksportbedrifter som nyter godt av svak krone og lav oljepris. Utenom oljeaksjene, mener han finansaksjer også kan få merke oljebremsen.

– De kan merke det i form av lån til boligeiere i Stavanger-området som ikke lenger har noen jobb og tap på utlån til selskaper i oljebransjen, sier Evjenth.

Han tror det blir endel «støy» på kort sikt, men ser optimistisk på aksjemarkedet for 2015.

– Ti prosent opp. Det blir noe svakere enn resten av Norden. Oljeprisen er alfa og omega. Det gjenstår å se hvor kjapt den normaliserer seg, sier han.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror oljeprisen kan falle en god del mer. Foto: Gorm K. Gaare
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror oljeprisen kan falle en god del mer. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)
Skulle den lave oljeprisen vedvare og kanskje falle ytterligere, og kronen fortsatt holde seg svak, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank at det er duket for opptil tre nye rentekutt fra Norges Bank, ned til 0,50 prosent styringsrente.

– Oljeprisen kan falle en god del mer. Opec og Saudi-Arabia vil ha produksjonen ned andre steder. Skulle oljeprisen falle ytterligere, til 40 dollar for eksempel, vil veldig mange prosjekter ikke bli gjennomført. Da får vi en brutal nedbygging av oljeservicesektoren. En lav oljepris forsterker det kuttet som oljeselskapene hadde bestemt seg for før oljeprisen begynte å falle. Jeg tror vi får enn lavere aktivitet enn det Norges Bank legger opp til, og at renten vil bli satt ytterligere ned, sier han.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg venter oljeanalytikerne en oljepris ned mot 50 dollar i 2015.

Lånestopp

– I high yield er det ganske stille, sier analysesjef i Nordea Markets Lars Kirkeby.
– I high yield er det ganske stille, sier analysesjef i Nordea Markets Lars Kirkeby. (Foto: Ståle Andersen)
Markedet for høyrente obligasjonslån, high yield-markedet, har fått seg en trøkk i høst som følge av oljeprisfall og økt finansiell usikkerhet for oljerelaterte selskaper.

– I high yield er det ganske stille. Det ser heller ikke så positivt ut i første halvår 2015, sier analysesjef for kreditt i Nordea Markets, Lars Kirkeby.

– Men det er ikke noe krisetilstand, slik som etter finanskrisen, legger han til.

Les hele avisen.

 

Les også: - Total kollaps i norske kroner

 

- Usikkerheten råder

 

Mener et av de største usikkerhetsmomentene i norsk økonomi er deg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.