Den norske kronen fortsetter stupet tirsdag ettermiddag. I løpet av formiddagens handel har kronen falt med over 50 øre mot euro. Kronen faller også kraftig mot flere av de andre store valutaene.

- Det er total kollaps i norske kroner, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management til DN.

Han mener utviklingen så langt i desember har mange likhetstrekk med utviklingen i desember 2008.

- Det minner mistenkelig om det som skjedde høsten 2008. Jeg ser at det er mange som drar en direkte sammenligning med 2008 i dag. At vi skal passere 9,50 i dag og at vi går over 10 på julaften.

En euro koster imidlertid over 9,80 kroner når dette skrives. Bare i løpet av DNs fem minutters intervju med sjeføkonomen faller kronen med rundt ti øre mot euroen.

- Det er helt vilt, konstaterer Wilhelmsen.

Han mener det er en rekke forhold som forårsaker den bunnløse nedturen for kronen tirsdag:

  • Valutakrisen i Russland smitter over på andre råvarevalutaer, som den norske
  • Markedet har jaget paritet, altså likevekt, mellom norske og svenske kroner. I dag koster det 1,01 kroner for én svensk krone. Vi må tilbake til år 2000 for å finne forrige gang dette skjedde
  • Oljeprisen fortsetter å falle, noe som fører til forventninger om ytterligere rentekutt her hjemme
  • Desember er normalt en måned med lite likviditet i kronemarkedet

- Ingen tør å kjøpe noe. Det er derfor vi ser slike bevegelser som vi ser i dag, sier Wilhelmsen.

Rubel-smitte

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen peker også på flere av de samme faktorene for å forklare fallet.

- Kronen svekker seg på veldig bred basis. Oljeprisen har gått under 60 dollar fatet, og den endringen er ikke så veldig stor, men tydeligvis nok, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

Knudsen peker på at tirsdagens bevegelser i kronekursen kan skyldes at markedsaktører trekker paralleller mellom rubelen og kronen, på grunn av at både Norge og Russland fremstår som tilsynelatende oljeavhengige.

- Det kan være en del aktører i valutamarkedet trekker paralleller til krone, rubel og oljeavhengighet. Det kan periodevis være nok til at det brer seg enda større usikkerhet. Det er nok noe av det vi ser nå, sier Knudsen.

Kronen falt kraftig i verdi målt mot flere av de store valutaene tirsdag formiddag og ettermiddag. I 13.15-tiden kostet en euro 9,86 kroner. Senere kronen styrket seg noe mot euro igjen.
Kronen falt kraftig i verdi målt mot flere av de store valutaene tirsdag formiddag og ettermiddag. I 13.15-tiden kostet en euro 9,86 kroner. Senere kronen styrket seg noe mot euro igjen.
 

Les også: - Usikkerheten råder

- Det er vanskelig å beskrive bevegelsen i kronen den siste tiden som noe annet enn panikk, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets på en presentasjon tirsdag.

Les mer: - Vanskelig å beskrive bevegelsen i kronen den siste tiden som noe annet enn panikk

LES MER OM UROEN I MARKEDET:

Mektige næringslivsfolk kan nå stille spørsmål ved om Vladimir Putin er rett mann til å lede Russland, mener sjeføkonom:  - Uttrykk for panikk

Tror bunnen kan være et stykke unna

Uendret rente i Sverige

Tror oljeprisfallet gir kraftigere USA-vekst

Nå er dette én av de store usikkerhetsfaktorene i norsk økonomi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.