–Vi har holdt oss borte fra sveitserfrancen lenge. Men nå begynner dette å bli interessant, sier Kjetil Søyland.

Tre milliarder i måneden

Multi Markets i Stavanger handler valuta for rundt tre milliarder kroner i måneden for pengesterke kunder i Rogaland. De seks meglerne, alle med lang erfaring fra valutatrading, har hatt noen hektiske dager.

– Jeg trodde jeg hadde opplevd det verste da den norske kronen i løpet av en dag falt seks prosent mot euro i desember ifjor. Men det var ingenting mot det som skjedde torsdag. Da den sveitsiske sentralbanken fjernet gulvet på 1,20 mot euroen, gikk rett og slett luften ut av ballongen, sier Søyland.

– Var det mange av dine kunder som gikk på en smell?

– Kun én eneste av kundene våre ble berørt. Det er altså fordi vi på grunn av det gulvet på 1,20 mot euro har valgt ikke å være eksponert. I ettertid er det ikke vanskelig å si at det var veldig bra. Vi kunne rett og slett ha gått over ende om vi hadde vært tungt eksponert. Vi har i stedet valgt å være tunge på dollar mot euro. Det har gitt god avkastning det siste året, sier han.

Låner i franc

Da sveitserfrancen mot norske kroner steg fra 7,50 til over ti kroner på det meste torsdag morgen, forsøkte Søyland å ta opp et valutalån.

– Men det var ikke mulig å handle på de nivåene. Det var først på nivåer mellom 8,70 ni kroner det var mulig å komme inn.

– Og da tok du opp lån?

– Ja. Valutalån er verdens desidert farligste finansprodukt. Det er rett og slett livsfarlig. Og særlig er det farlig når folk leker med gjelden sin slik vi har sett en del eksempler på. Men jeg kjenner risikoen og har lang erfaring med Sveits. Dessuten går jeg inn med innskutt kapital. Og jeg gjør det kun for kursens del, ikke for å få lav rente. Før var det jo japanske yen som svingte mest. Nå er det sveitsiske franc som nok vil være veldig volatil en stund til. Det kan godt være den stiger til langt over ni kroner på kort sikt. Men i et lengre løp tror jeg vi skal se syvtallet, sier Søyland, og legger til at han har en del kunder som i likhet med ham selv ønsker å konvertere sine valutalån til sveitserfranc nå.

Fikk svi

Valutaspekulasjonen i sveitserfranc som skulle bli en lukrativ affære, er blitt noe helt annet for et par hundre kunder hos Sparebank 1 Hallingdal og Valdres. Mens størrelsen på lånene samlet var på 440 millioner kroner da de ble inngått – er gjelden i dag vokst til 730 millioner kroner. Drøyt 100 av økningen kom da sveitserfrancen plutselig steg voldsomt torsdag. Blant kundene er det både privatpersoner og bedrifter.

– De fleste av disse lånene ble inngått for noen år siden, da rentenivået gjorde at de var gunstige. Dette er kunder med god sikkerhet som har hatt kunnskap om risikoen ved å spekulere i valutalån, Vi har god dialog med dem i dag, men ser ingen grunn til å tvinge noen ut av disse lånene. Vi anbefaler dem imidlertid å ta ned risikoen over tid, sier sjef for Sparebank 1 Hallingdal og Valdres, Knut Oscar Fleten, til DN.

Han er samtidig klar på at han ikke råder noen til å låne penger i sveitserfranc nå.

– Vi fraråder slike investeringer, men nekter ingen å kjøpe, om de absolutt vil kjøpe dem, sier Fleten.

Les hele avisen

 

Les også: Peter C. Warren: Folk som har fått dårlige råd om å ta opp huslån i sveitserfranc burde kunne kreve pengene tilbake

 

De gikk konk på sveitserkaoset

 

Derfor kuttet Sveits styringsrenten til minus 0,75  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.