- Det er et forsøk på å presse ned hele rentenivået i landet og stimulere økonomien, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets om hvorfor den sveitsiske sentralbanken kuttet renten torsdag.

Torsdag besluttet sentralbanken i Sveits å kutte styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til minus 0,75 prosent.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Foto: Paul S. Amundsen.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Foto: Paul S. Amundsen. (Foto: Amundsen, Paul S.)
Ifølge Bruce er det også et forsøk på å få en svakere valuta. Ved å sette lave renter forsøker man å få folk til å ikke plassere penger i Sveits, men heller i andre land.

Svekke valutaen

Tidligere har sentralbanken innført et gulv på 1,20 sveitserfranc mot euro for å hindre at den sveitsiske valutaen blir for sterk. Siden høsten 2011 har sentralbanken forsvart dette valutagulvet ved å åpne for å selge ubegrensede mengder sveitserfranc i markedet.

Da Sveits torsdag forlot «1,20-gulvet» fryktet sentralbanken at valutaen skulle styrke seg for mye.

Bedre konkurranseevne

Å kutte styringsrenten var så et tiltak som skulle dempe denne effekten, i håp om at det skulle bli mindre attraktivt å plassere i Sveits enn i andre land.

- Det er et tiltak for å svekke landets valuta, presse ned rentenivåene både innskudd og utlån så langt ned som mulig, og dermed stimulere økonomien. De håper det også vil sørge for at man vil plassere penger i andre land slik at valutaen strømmer ut, så man får en bedre konkurranseevne, sier Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om rentekuttet i Sveits:

- En forsmak på hva ECB vil foreta seg

Sveits kutter renten til minus 0,75 prosent

Sveitser-nedtur på Wall Street

Bølgene fra Sveits fortsatt høye