I går uttalte aksjestrateg Peter Hermanrud til DN at børskollapsen på de innelandske kinesiske børsene ikke var så farlig for oss i Norge, vel å merke så lenge krakket ikke sprer seg til den internasjonale Hong Kong-børsen.

Aksjestrateg: - En gedigen spekulasjonsboble som er i ferd med å sprekke

Men i natt var det akkurat det som skjedde.

Les: Asia i dag: Kinesisk børskollaps sprer seg

De to største innenlands-børsene i Kina, Shanghai og Shenzhen, har allerede falt henholdsvis 30 og 40 prosent de siste ukene. Disse er ikke tilgengenlige for utenlandske investorer.

Men norske fond som er investert i den antatt tryggere Hong Kong-børsen blir nå likevel dratt med i dragsuget. Hong Kong-børsen er ned over ti prosent den siste uken, og over 17 prosent siden toppnivået 28. april.

- Det har vært en kollaps i kursene de siste dagene. Det har vært en smitteeffekt fra innenlandsmarkedene som har overrasket meg veldig, sier forvalter Dagfinn Hopsdal i Landkreditt forvaltning.

Fondet han forvalter, Landkreditt Kina, er hundre prosent investert i selskaper notert i Hong Kong.

- Utviklingen har vært mer brutal enn jeg kan tenke meg. Hvorfor det tar med seg Hong Kong-børsen ned er uforklarlig, mener han.

Bråstopp etter kjempeoppgang

På få uker er verdier for flere tusen milliarder dollar forsvunnet.

Onsdag varslet kinesiske myndigheter handelsstopp i aksjer tilsvarende 40 prosent av markedet og nye reguleringer av aksjekjøp i landet. På tross av tiltakene fortsatte aksjene å falle.

- Vi kan ikke gjøre mye enn å bare slå oss til ro med at de underliggende verdiene i selskapene er tilstede. Det er ubehagelig likevel, å se aksjekursene gå ned såpass mye uten å kunne forklare det, sier forvalter Hopsdal.

I april og mai ble 25 millioner kinesere aksjeinvestorer i det lokale børsmarkedet - da det var på topp. En oppgang på 150 prosent på ett år, og sammenhengende oppgang i omtrent 1.000 dager fristet en rekke amatører til å hive seg på markedet, gjerne med høyt belånte aksjekjøp.

Dette fikk aksjekursutviklingen til å gå i taket, før det sa bråstopp for omtrent en måned siden.

- Det er jo brutalt. Jeg forventer at Hong Kong børsen vil ta seg opp igjen når det roer seg etter fallet i innenlands-aksjene. Her er det mye store, solide foretak, i motsetning til skogen av småselskaper og lottoinvestorer som du ser for eksempel i Shanghai, sier Hopsdal.

Tvinges til å selge

Holbergfondene har også et fåtall posisjoner i Hong Kong-noterte aksjer. Også forvalter og partner i Holbergfondene, Hogne Tyssøy, ser de indirekte effektene av innlandskollapsen:

- Vi er ikke direkte eksponert mot innenlands-børsene, men det er helt klart ganske mange indirekte effekter, sier Tyssøy til DN.

Han mener Shanghai-børsen og Shenzhen-børsen kan sammenlignes med Oslo Børs på 1980-tallet: et ungt, volatilt markeder preget av umodenhet og store svingninger.

På sikt er han likevel optimist.

- Børsen har levd sitt eget liv. Nye investorer får smake en dyr lærepenge som følge av det som nå skjer. Det er likevel ikke nødvendig å overdramatisere utviklingen i Kina. Jeg tror landet har en urolig periode i vente fremover, men landet har noen av de beste instrumentene i verden til å regulere markedene og komme seg ut av krisen, sier Tyssøy.

Les også på DN.no:

Hellas søker kriselån: - Dette skulle de gjort i går

Eva Joly: - Jeg kaller det for skattedumping

Oljeprisene ned onsdag

Se DNTV: Erna Solberg om forholdet mellom Norge og Kina

Erna Solberg om forholdet mellom Norge og Kina
Statsminister Erna Solberg (H) mener Politiets sikker­hetstjeneste har bidratt til å forverre forholdet mellom Norge og Kina.
03:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.