Tøffere tider for en oljesmurt norsk økonomi øker sannsynligheten for at Norges Bank vil kutte renten ytterligere og raskere enn tidligere antatt.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 tror sentralbanksjef Øystein Olsen vil senke renten ved første mulighet.

- Jeg tror Norges Bank velger å kutte renten allerede på rentemøtet 24. september, sier Holvik i en melding mandag.

På forrige rentemøte, i juni, åpnet sentralbanksjef Øystein Olsen for et rentekutt i løpet av høsten. Tiltakende svekkelse i norsk økonomi over sommeren har imidlertid fått flere økonomer til å tro at kuttet kommer på det førstkommende møtet heller enn desember-møtet.

– Slik vi nå vurderer utsiktene for norsk økonomi, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av høsten, sa sentralbanksjefen 18. juni.

Tross svakere utsikter for den økonomiske aktiviteten fortsetter boligprisene i nær samtlige norske byer å stige.

Statistikken for august viste en vekst i boligprisene på hele 2,5 prosent. Det er den sterkeste veksten på ni år. Det bør også gi grunn til bekymring blant økonomene i Norges Bank, mener Holvik.

- Det eneste argumentet for å vente, er den overraskende sterke veksten i boligpriser, sier hun.

Holvik viser til at Statistisk Sentralbyrå (SSB) nedjusterte sine prognoser for norsk økonomi forrige uke, og at både bedrifter og husholdninger er bekymret for fremtiden. Usikkerhet vil dempe viljen til å investere og vil dempe husholdningenes låne- og kjøpelyst, påpeker hun.

Fasit kommer i en ny rapport fra Norges Bank før rentemøtet.

- Fallene her vil trolig bekrefte at norsk økonomi bremser farten, og kan dermed bli utslagsgivende for at renten blir kuttet nå, sier sjeføkonomen.

Lave renter i våre naboland og nedover kontinentet legger begrensninger for hvor høy renten også kan være i Norge.

Dersom rentedifferansen er for stor i positiv retning, vil utenlandsk etterspørsel etter norske kroner og investeringer gi sterkere kronekurs.

Dagens svake kronekurs mot euro og dollar, er godt nytt for norske eksportbedrifter.

- Den viktigste grunnen til å kutte renten er å holde kronekursen svak, sier Holvik.

Les også: Ville priser i boligmarkedet:  - Det sykeste jeg har opplevd

Kinas sentralbanksjef: - Korreksjonen i aksjemarkedet er nesten over

Asia i dag: USA vil holde Kina ansvarlig

SE på DN Tv: Møt mannen bak Popcorn Time

 

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.