Oljeserviceaksjer ledet an i oppgang på Oslo Børs mandag. Det norske oljeselskaps kjøp av ytterligere eierandeler på norsk sokkel tolkes positivt av analytikere.

Oppmerksomheten var i dag rettet mot Det norske oljeselskaps oppkjøp av Premier Oil Norge og Avance Gas-budet på Aurora LPG.

- Offensivt

Det norske oljeselskap meldte mandag morgen at de har kjøpt Premier Oil Norge AS, herunder samtlige av Premier Oil plc's norske eierandeler for et kontantvederlag på 120 millioner dollar på gjeldfri basis.

- Det er ganske offensivt og jeg tror markedet vil like det, sier en megler til TDN Finans.

Det norske oljeselskap steg 0,4 prosent mandag etter meldingen om at de kjøper Premier Oil Norge.

Carnegie mener kjøpet av Premier Oil er nok et godt timet opportunistisk kjøp. Arctic Securities mener det ser ut til å være strategisk solid. Swedbank viser til at det bedrer Det norskes kontantstrøm fra driften. Alle de tre meglerhusene trekker frem Premiers skattebalanse som positivt.

Det norske har betalt et kontantvederlag til Premier på 120 millioner dollar, og Arctic Securities viser til at Premiers skattebalanse tilsvarer 115 millioner dollar på dagens kurs.

Arctic mener at transaksjonen er strategisk fornuftig siden Det norske betaler skatt, og Premiers skattebalanse kan utlignes mot inntekten.

Etter skatt er netto oppkjøpskostnaden rundt fem millioner dollar, eller 0,2 dollar pr fat, hvis vi bare inkluderer Vette-reservene, skriver Carnegie i en oppdatering.

Arctic opprettholder sin kjøpsanbefaling på Det norske-aksjen med kursmål på 65 kroner.

Swedbank tror ikke Premier-avtalen vil endre deres syn om at Det norske er fullfinansiert frem til Johan Sverdrup i de mest sannsynlige oljeprisscenariene. Meglerhuset har Det norske som topp-valg i sektoren.

Oljeservicesektoren stiger bredt

Ellers var oljeservice-indeksen, obosx, opp 2,3 prosent mandag, ledet an av Seadrill.

Analytiker Sondre Stormyr i Danske Bank Markets så ikke noen selskapsspesifikke nyheter som drev Seadrill-aksjen i dag. I situasjonen rigg-segmentet er i nå er det naturlig at aksjen er volatil.

Stormyr viser videre til at oljeservicesektoren stiger bredt, samtidig som det kan være noe short-dekning i aksjen.

- Det kan også være at oljepris-forventingene kommer noe opp etter mange negative nyheter den seneste måneden, sier Stormyr til TDN Finans.

Seadrill endte opp 7,5 prosent til 55,25 kroner, omsatt for 300 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,70 prosent til 613,11 poeng, omsatt for 2,9 milliarder kroner.

 

Les også:

Thorbjørn Jagland advarer: - Vil bli katastrofalt

Asia i dag: Kina nærmere en verdensvaluta

Se DNtv: - Det er helt ubeskrivelig

 

- Det er helt ubeskrivelig
Journalist Ole Erik Klokeide forteller om den dramatiske kvelden og natten
01:45
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.