På tampen av 2011 smalt bomben om at Troms Kraft hadde oppdaget at det svenske datterselskapet Kraft & Kultur hadde manipulert regnskapet for 1,5 milliarder kroner.

- Vi er rystet over det vi nå opplever, het det i en tidlig pressemelding fra Troms Kraft.

Administrerende direktør Boris Benulic i Kraft & Kultur hadde gått av én uke tidligere, angivelig fordi han kjente seg sliten.

Det viste seg at bedrageriet hadde pågått i mange år, og fortsatt er det mange som spør seg hvordan det var mulig.

Boris Benulic, som i mai i år ble tiltalt for grov svindel, var så karismatisk og populær at bedriftsstyrer tok bølgen, skriver svd.se.

I første omgang gjelder tiltalen bare for året 2003 for å unngå at de mistenkte lovbruddene ikke blir foreldet. Det er ifølge avisen ventet en tiltale for hele perioden 2003-2010 skal komme i løpet av høsten.

Benulic benekter at han har gjort noe ulovlig.

- Sprutet idéer av ham

Tidligere arbeidskolleger av Benulic beskriver ham som flittig, medgjørlig, intelligent og hyggelig fyr.

- En arbeidsmaur. Lett å ha med å gjøre. Jeg likte ham veldig godt, sier Björn Eklund til svd.se. Eklund ansatte Benulic i sin tid som redigerer og annonseselger i selskapet Ordfront Magasin, der Benulic senere ble forfremmet til markedssjef.

- Det fullstendig sprutet idéer av ham, sier daværende administrerende direktør Leif Ericsson i Ordfront. Og tilsynelatende ble alt Benulic tok i til gull. Det var Ericsson som foreslo at styret skulle ta bølgen, noe det også gjorde.

Men Harald Holst som traff Benulic i Ordfront på slutten av 90-tallet så en bakside:

- Av 100 idéer var 99 vanvittige, én genial. Han lovet ting som han ikke holdt.

Og en mandag i midten av juni i 2000 var det slutt. Boris Benulic ble tvunget til å slutte blant annet på grunn av at han gang på gang hadde overskredet sine fullmakter, inngått kontrakter uten å informere sine oppdragsgivere og latt Ordfront dekke private regninger.

Det ble diskutert å politianmelde Benulic, men i stedet ble det inngått en avtale der Benulic skulle betale tilbake alle utgifter han hadde påført Ordfront. Totalt i overkant av to millioner svenske kroner.

– Det tok et par år, men han betalte, sier Leif Ericsson til svd.se.

- Samme idé, ingen penger

I mellomtiden hadde Benulic rukket å starte og siden krasje selskapet Hellefors kulturdistribution. Det tok ett år. Og 15 millioner svenske kroner var borte.

Hellefors kulturdistribution hadde tatt over Benulics gjeld til Ordfront, og betalt. Benulic ble anmeldt til svensk Økokrim, men saken ble henlagt.

Ifølge avisen var Hellefors kulturdistribution et embryo til Kraft & Kultur: samme idé, ingen penger.

Allerede i 2004 fikk revisor i Kraft & Kultur sterke mistanker om at noe var galt. Det endte med at revisor ble byttet ut. Men hun tok kontakt med konsernrevisor i Troms Kraft som begynte å stille ubehagelige spørsmål.

Da gikk Boris Benulic til motangrep.

«Men nå må luften renses, det prates for mye dritt og min tid er begrenset og mitt liv for kort for drittprat», heter det i en epost fra Benulic til styret. Han skrev at den forrige revisoren var «fullstendig inkompetent» og at konsernrevisor ikke skulle komme og «mase i etterkant», Kraft & Kultur hadde alltid strevet etter «et levende organisk samarbeid med vårt morselskap» og nå var han «hellig forbannet» på tonen i konsernrevisors brev, på at det ble stilt spørsmål ved hans forstand og naturligvis, hvis styret ville så stilte han sin plass til disposisjon.

Han fikk bli.

Troms Kraft sendte også to styremedlemmer til Stockholm som leverte hva de kalte en granskningsrapport. Konklusjon: Ingen ting å bekymre seg over. Kraft & Kultur var som et eventyr.

Og hvordan Benulics karriere i Kraft & kultur endte er nå vel kjent og historie som aldri vil glemmes i Troms Kraft.

Nå for tiden arbeider Boris Benulic med å ordne barbecuekvelder rundt i Sverige. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les hele historien om Boris Benulic i svd.se. her



Les også: Søksmålene hagler

 
«Mycket allvarlig» - varslet først etter fem år

 
- Veldig sjokkert

 
Solgte billig - kjøpte tilbake dyrt