- oppdatert sak, først publisert 22.14 onsdag -

I november ble det kjent at Troms Kraft, som er eid av Troms fylke (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent), er utsatt for milliardsvindel i datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige.

Troms Kraft har saksøkt revisor i det skandalebefengte svenske datterselskapet for 1,7 milliarder kroner.

Revisjonsfirmaet Grant Thornton har svart på søksmålet med et tilsvarende søksmål mot fire sjefer og Kraft & Kultur, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Troms Kraft saksøker PWC for 1,7 mrd og «Mycket allvarlig» - varslet først etter fem år

Revisor Elisabeth Simonsson og revisjonsselskapet Grant Thornton, som var revisor for Kraft & Kultur fra 2004–2011, svarer med et regresskrav mot selskapet og fire styremedlemmer, alle fra Troms Kraft.

Det kommer frem av et dokument som er levert Stockholms tingsrätt.

Dersom Grant Thornton og Simonsson skulle være erstatningspliktig i søksmålet på 1,7 milliarder kroner rettes kravet tilbake til Kraft & Kultur og de fire personene om å solidarisk betale erstatning.

Fire sjefer
De fire som er navngitt i dokumentet er:

Hanne Karde: Styreleder i K & K 2007–2012, satt i konsernledelsen.

Kjell Ole Straumsnes: Styremedlem i K & K 2008–2012, utdannet statsautorisert revisor, var også visekonsernsjef.

Tobias Langseth: Styremedlem i K & K 2007–2012, siviløkonom og statsautorisert revisor, økonomidirektør, satt i konsernledelsen.

Kurt Jan Jensen: K & K-styremedlem fra 2008 til 2012, del av konsernledelsen i Troms Kraft, lang erf#229 med investeringer.

Jensen og Karde er ute av Troms Kraft, mens Langseth og Straumsnes jobber i andre stillinger i konsernet.

Troms Kraft, ved advokatfirmaet Danowski & Partners, avviser påstandene fra motpart Grant Thornton i et nytt "svaromål" til tingretten i Stockholm.

Advokat Erik Wernberg, som representerer alle de fire tidligere og nåværende Trom Kraft-sjefene, sier til DN at "kravet er grunnløst".

Kritiske spørsmål ble ikke fulgt opp
Gransker Leiv N. Nergaard er kritisk til kontrollarbeidet fra styret i Kraft & Kultur. Granskeren mener at det manglet tilstrekkelig kontrollorganer og tilstrekkelig kompetanse, og at styret i perioden 2001–2011 har hatt en uklar oppfatning av sitt kontrollansvar, skriver Dagens Næringsliv.

Først etter at tapene i Kraft & Kultur ble allment kjente i november 2011, ble styreinstruksen strammet inn.

En mann – tidligere daglig leder – var senrtal i alle informasjonsutveksling:

«Dokumentasjonen viser at Boris Benulic, gjennom sin dominerende innflytelse i Kraft & Kulturs administrasjon, har vært den sentrale informasjonskilde og premissleverandør til så vel styret i Kraft & Kultur, Troms Kraft Marked og konsernledelsen i Troms Kraft, og de nevnte organer har hatt stor tillit til han. Dokumentasjonen viser at Boris Benulic i de tilfeller hvor det ble reist kritiske spørsmål, ofte benyttet personangrep som svar, eller henledet oppmerksomheten og fokus til andre problemstillinger eller initiativer, hvoretter de kritiske spørsmålene ikke ble fulgt opp».

Les hele saken i Dagens Næringslivs papiravis torsdag eller i ipadutgaven fra klokken 22.00 onsdag kveld.

Les også: Troms Kraft saksøker PWC for 1,7 mrd


Troms Kraft-rapport: PWC burde slått alarm tre ganger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.