Torsdag skrev DN at Næringsdepartementer frigjør seks millioner kroner til Konkurransetilsynet, for å undersøke konkurranse i en rekke norske bransjer, deriblant banknæringen.

- Vi er opptatt av er når banker kommuniserer fremtidige planer om å sette opp eller ned renten og er veldig spesifikk på hvor mye de skal opp eller ned. Det mener vi kan være et brudd på konkurranseloven, sier konkurransedirektør Christine Meyer til DN.

Bakgrunn: Her skal Konkurransetilsynet undersøke ulovlig konkurranse

Kjenner seg ikke igjen

- Vi som er i dette markedet hver eneste dag kjenner oss ikke igjen i påstanden om svak konkurranse, sier konserndirektør Tor Boge i Nordea Norge om Konkurransetilsynets planer.

En av bekymringene tilsynet fremmer er at offentlig prising av renter og lån kan gjøre at banker setter renter ut fra hva konkurrentene gjør, og dermed følger hverandres priser.  

- Når bankene følger hverandre skyldes dette først og fremst at kundene er flinke til å orientere seg. Selv om god rådgivning, døgnåpen kundeservice og skreddersøm er ting våre kunder setter pris på er vi nødt til å være konkurransedyktige på pris for å få lov til å kjempe om deres oppmerksomhet, sier Boge.

Han mener det blir kunstig for banken å oppgi priser ett sted, men ikke kunne svare på spørsmål om dette for eksempel i media.

- Ikke klart

BN bank har den siste tiden gått hardt ut mod individuell prising og produktpakker i lånemarkedet.

- Selv om både fine merkevarefilmer, pruting og produktpakker kan være riktig for noen, vet vi at lave renter over tid er det viktigste kriteriet for de som vurderer å skifte bankforbindelse, sier administrerende direktør i BN Bank, Gunnar Hovland.

Han ønsker økt kunnskap om konkurransesituasjonen velkommen, men ser ikke hvordan Konkurransetilsynets forslag skal bidra til sunn konkurranse:

- Hvordan vi skal øke konkurransen i markedet om vi ikke får lov til å kommunisere priser tydelig og sammenlignbart ser jeg derfor ikke klart for meg, sier han.

- Skal ikke spekulere

- Det er riktig at banker ikke skal signalisere eller spekulere i sin rentesetting i forkant av en renteendring, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Finans Norge er bankene og finansinstitusjonenes hovedorganisasjon.

- Når det snakkes om at banker ikke kan fortelle markedet om hvilke rentebetingelser man faktisk tilbyr, må dette bero på en misforståelse. Banker er pålagt å opplyse om sine rentebetingelser, blant annet til Finansportalen, sier han.

En rekke banker har de siste ukene satt ned rentenivåene til de laveste nivåene noen sinne, og kniver om å kunne tilby de laveste rentene.

- Kan bidra til mindre konkurranse

Da DN først skrev om Konkurransetilsynets nye satsing, uttalte Næringsminister Monica Mæland sammen med Meyer at:

- Det å signalisere offentlig på denne måten kan bidra til mindre konkurranse. Banknæringen er et svært godt eksempel på dette, siden det favner så bredt.

Finans Norges kommunikasjon mener det er viktig at kunder får tilstrekkelig informasjon om rentenivåer i de forskjellige bankene:

- At forbrukerne kjenner til rentebetingelsene i ulike banker er helt sentralt for at de skal kunne utnytte prisforskjeller og ta konkurransen i bruk. Flere banker er også børsnoterte, og er pliktig å informere finansmarkedene om renteendringer som kan påvirke børskursen, sier Fåne.

Les også på DN.no:

 

Takket skattebetalerne for smykker, vesker, kjoler og sko

Flere arbeidsledige  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.