- Det har for det første vært veldig gøy å snu et så stort selskap. Nå er vi ferdig med underskuddene og tjener penger, det synes jeg er gøy, der ligger litt av min ambisjon. Og så har det vært en dobling av investeringen, det er også gøy, sier Hegnar.

- Hva skal du bruke pengene på?

-Det skal jeg i hvert fall ikke fortelle Dagens Næringsliv akkurat nå. Det får komme når det kommer, jeg har ikke noen hast med noenting, sier Hegnar.

Sikret fortjenesten

Da finans- og forlagsmannen Trygve Hegnar kjøpte seg inn i Hurtigruten i 2009, hadde rederiet flere år med store underskudd bak seg.  Hegnar har brukt i overkant av en halv milliard kroner på å kjøpe en tredjedel av aksjene i selskapet, og får nå betalt i underkant av en milliard kroner for disse aksjene når det britiske oppkjøpsfondet TDR Capital kjøper store deler av selskapet der hotelleier Petter Stordalen også er storeier. 

Ifølge Hegnar betyr ikke salget at han har mistet troen på Hurtigruten.

- Nei, ikke i det hele tatt, men jeg er såpass konservativ når det gjelder investeringer og penger at jeg synes det er greit når du får en så stor fortjeneste; å sikre noe av den. Når jeg klarte å kombinere det med at jeg ble spurt om å fortsette som styreleder og å eie fem prosent, så synes jeg det var tilfredsstillende, sier Hegnar som bruker rundt 150 millioner kroner av gevinsten å kjøpe en eierpost på fem prosent.

Sterke eiere

Hegnar tror et færre antall aktive eiere vil være en fordel for Hurtigruten og viser til rederiets historikk med en fragmentert eierside bestående av en rekke kommuner og lokalbanker.

- Det er dårlig for selskaper, men henger igjen fra Hurtigrutens historiske tilblivelse gjennom 120 år, sier Hegnar som mener skuta nå er på rett vei.

- Vi har fått et bedre eierskap.  Det tror jeg faktisk har vært noe av det viktigste, en aktiv eier, som kontrollerte selskapet, sier Hegnar og viser til at han blant annet har sørget for å bytte ut ledelsen i rederiet.

Han mener TDR Capital kan gjøre enda mer for å få Hurtigruten på rett kjøl igjen.

- De er veldig profesjonelle og kan være et godt supplement til Stordalen og meg. De er vant til å kjøpe selskaper og eier reiselivsparker, restaurantkjeder og finansselskaper. De er rendyrkede, profesjonelle eiere og har brukt flere år på å finne ut av at Hurtigruten er bra. Da de nå så at det vi gjorde i styret, det jeg gjorde, ble de sikre i sin sak på at dette er noe å satse på, sier Hegnar som ble kontaktet av TDR før sommerferien. Ifølge Hegnar hadde britene sondert muligheten et par år allerede da han fikk en henvendelse fra fondet som ønsket å gå i dialog med ham om et mulig oppkjøp.

Booming business

Hurtigruten har i dag 11 skip som går opp og ned kysten fra Kirkenes til Bergen med anløp i 34 havner 365 dager i året. Hegnar tror ikke det blir noen umiddelbare forandringer i Hurtigruten med de nye eierne.

-Men jeg vil tippe de er ganske raske med å se på en fornyelse av flåten og flere skip. Det er jo helt booming business i den såkalte explorer-virksomheten der vi har et skip som heter Fram som går til Antarktis og Grønland og Svalbard. Folk elsker disse klimatingene, sier Hegnar.

Hurtigruten eier i tillegg store deler av reiselivsvirksomheten på Svalbard.

-Vi eier jo 70 prosent av hotellsengene der, og scooterne og hundene og opplevelsesturene. Det er kjempespennende. Det er det folk vil se. Vi har helt kontroll.  Det er det nesten ingen som vet, sier Hegnar.

Han har selv bygd store deler av sin formue gjennom eierskapet i det Miami-baserte cruiserederiet Norwegian Cruise Lines som ble solgt til Star Cruises.

-Jeg var i cruise i 18 år. Det var i forlengelsen av de kunnskapene jeg fikk der og interessen for cruise og shipping som gjorde at øynene mine falt på Hurtigruten i første omgang, sier Hegnar.

Les også:

- Jeg og Trygve har kjørt snøskuter og sett isbjørn

- Blitt ganske mange timer på gangen

Investeringsselskap vil kjøpe Hurtigruten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.