Dersom du er en av dem som har bestilt flybillett for innenlandsreise de siste dagene, har du kanskje lagt merke til at en reise til og fra Bergen og Oslo nå koster omtrent det samme som en tur/retur til New York i USA - dersom du bestiller med SAS.

Førstamanuensis Espen Andersen ved Institutt for strategi og logistikk på BI forklarer at markedets nervøsitet nok kan føre til at noen kjøper flybilletter til høyere priser i noen måneder fremover - selv om prisene sannsynligvis vil justeres ned så snart Norwegian-streiken er over.

- Skal du bestille flybillett til sommerferien nå og er nervøs for om Norwegian vil overleve, så går du til SAS. SAS merker den økte pågangen og da settes prisene opp. Men det er ikke noe de gjør manuelt, sier Andersen.

Fire prisfaktorer

Dette skjer derimot automatisk - ved hjelp av fire hovedmekanismer:

  • Segment. Om du er forbruker eller forretningsreisende.
  • Tid. Flyreisen blir dyrere jo nærmere du kommer avreisedato.
  • Veien gjennom nettverket. Går du av en langdistanserute og skal fly kortdistanse, vil du få billigere pris for kortdistanseruten fordi de store selskapene tjener mest på langdistanser.
  • Overbooking. Selskapene booker flere passasjerer enn det er plass til, fordi det erfaringsmessig alltid er noen som ikke dukker opp.

Disse faktorene ligger inne flyselskapenes programmer, og justeres i takt med at etterspørselen øker eller synker.

- I prinsippet er det slik at hver gang noen kjøper en billett for å fly, så rekalkuleres alle prisene, sier Andersen.

Dermed er det grunn til å vente fall i SAS-prisene så snart streiken i Norwegian er over, mener han.

- Glemt om en uke

Da streiken i Norwegian ble avsluttet i fjor, var flyselskapet nemlig raske med å lansere en lavpriskampanje for å vinne kunder tilbake.

- Det kan godt hende Norwegian vil kjøre en billig-kampanje nå, for å forsøke å få trafikken opp igjen, sier han.

Andersen tror ikke at kunder som har benyttet SAS under streikeperioden vil vente lenge med å fly med Norwegian igjen.

- Om en uke er alt glemt. 

  Tror på billig-rush

Kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise tror også at Norwegian vil komme med gode tilbud for å blidgjøre passasjerene når streiken er avblåst.

- Det tar jo en stund å få fylt flyene når de har stått så lenge. Da er det greit å komme i gang ved å gi ut gode tilbud. Og planlegger du å dra på chartertur, vil charterselskapene normalt tilby mange gode restplass tilbud så snart påsken er unnagjort, tipser Finn-direktøren.​

Han tror også at SAS-prisene vil justere seg ned etter streiken:

- Da blir det flere ledige seter i markedet. SAS har hatt en fordel frem til nå, men når Norwegian-streiken er over vil konkurransen bli normal igjen, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Astrid Gaustad Mannion i Norwegian sier i en SMS til Dagens Næringsliv at det er for tidlig å svare på om flyselskapet vil kjøre i gang en lavpriskampanje etter streiken.

- Akkurat nå er alt vårt fokus på å hjelpe passasjerer som har blitt berørt av streiken og finne en løsning på konflikten, heter det i meldingen.

Les også: Aksjen stiger under Norwegian-streiken

Nå skal de få på plass de siste detaljene

Norwegian står bak nytt flyselskap

- Det er hylende morsomt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.