Flygerne i Norwegian savner håndfast støtte fra fagbevegelsen og fortviler over det de mener er omfattende streikebryteri.

– Ingen sier noe om det omfattende streikebryteriet som går for seg. Hvis en fortsetter å sitte stille, har fagbevegelsen utspilt sin rolle, sier Oddbjørn Holsether, som sitter i styret i Norwegian Pilot Union, til Klassekampen.

Han beskylder Norwegian for å ha erstattet streikende flygere både ved å bruke flygere på kontrakt fra andre baser og ved å leie inn fly med mannskap.

Unnlatende politikere

NPUs leder Halvor Vatnar sier til Klassekampen at han mener de politiske partiene har vært unnlatende i saken.

– Hvordan kan de sitte stille og se på omfattende streikebryteri i en arbeidskamp som til de grader går på grunnleggende prinsipper i norsk arbeidsliv? spør han.

Norwegian har avvist alle påstander om streikebryteri, og har vist til at alle fly i selskapet Norwegian Air Norway, der flygerne er ansatt, står på bakken.

Full støtte

Leder Jorunn Berland i hovedorganisasjonen YS sier hun forstår flygerne i Norwegian godt, og forsikrer om at de har full støtte. Sympatiaksjoner vurderes ifølge henne fortløpende, men hemmes av lang varslingstid.

– Det er særdeles trenge formelle krav til det i Norge. Vi må varsle i god tid om det skal være lovlig, sier Berland.

Konkurrenter blant dem som hjelper Norwegian

Vanligvis kjemper de om passasjerene fra Oslo til Praha og Aten. Nå er konkurrentene CSA Czech Airlines og Aegean Airlines blant selskapene som frakter passasjerer for Norwegian.

Tsjekkiske CSA har hatt et fly i sving for Norwegian i helgen, som blant annet fløy til og fra Praha. Greske Aegean har siden lørdag fløyet Norwegian-passasjerer til blant annet Paris, Amsterdam og Krakow, melder det danske flynettstedet Check-In.

«Det at man er konkurrenter, betyr ikke at man ikke kan hjelpe hverandre når det røyner på – særlig hvis det er penger å tjene. Det ser ut til å være filosofien», skriver nettstedet.

Begge de to selskapene er tradisjonelle flyselskaper, som har tatt opp konkurransen med lavprisselskaper som Norwegian. Aegean tilhører Star Alliance-nettverket, der blant andre SAS er medlem.

En rekke selskaper har fløyet passasjerer for Norwegian under streiken, men de fleste av dem er ikke vanligvis i direkte konkurranse om de samme passasjerene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Nytt forslag på bordet

 
Disse flygningene som går normalt tirsdag  

  Advokat: - Et signal om at Norwegian ikke har mer å gå på